7 Ekim 2024 Pazartesi

SYKP: Emekçiler yol ayrımında ya sosyalizm ya yok oluş

SYKP'nin 4'üncü Olağan Konferans ve Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede kapitalizmin insanlığı ve insan dışı yaşamı tehdit ettiği vurgulandı, emekçiler ve dünya halklarının yol ayrımında olduğu belirtildi.

Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Eş Genel Başkanları Canan Yüce ve Cavit Uğur'un katılımıyla 7-9 Ağustos'ta gerçekleştirilen 4'üncü Olağan Konferans ve Kongresi'nin sonuç bildirgesini yayınlandı.

Kapitalist sistemin insanlığın başına gelen felaketlerin başlıca kaynağı olduğu vurgulanan sonuç bildirgesinde, "Kapitalist sistem artık insanlığın toptan yok oluşuna kapı aralıyor. 'ya sosyalizm ya yok oluş' ifadesinin artık çok daha yakın bir tehdit olduğu günümüzde; kapitalist felakete tüm dünyada otoriterleşme, ekolojik yıkım ve patriyarkal saldırılar eşlik ederken, Türkiye'de ise bu süreç faşizmin bir devlet biçimi olarak inşasının zorlanması ile şekilleniyor" diye belirtildi.

'KAPİTALİST EGEMENLİK ÇOKLU KRİZDE'
Kapitalist sistemin girdiği çok boyutlu krizin yeni felaketler yaratmaya hazırlanarak aşmaya çalıştığı vurgulanan bildirgede, "Sanayi 4.0 olarak ifade edilen ve yapay zekaya dayanan sermaye birikim rejimiyle yaşadığı krizden çıkmayı hedefleyen kapitalist egemenlik, devletin bütün olanaklarını kullanarak insanlığı fiziksel ve zihinsel olarak kontrol altına almaya çalışıyor. Dünyadaki otoriterleşme eğilimi; birçok devlet biçimini hayata geçirmiş olan burjuvazinin, gözetlemeden sonra şimdi denetim devleti biçimindeki yeni bir egemenlik sisteminin üretimine işaret ediyor" ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, kapitalizmin kölece çalışma düzeni ve sömürüyü arttırdığın belirtilerek, "Kapitalizmin bu sürecine katlanarak büyüyen ırkçılık, kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı eşlik ediyor. Patriyarkal kapitalizm, kadın emeğine dayalı toplumsal yeniden üretimi içselleştiriyor ve özünün bir parçası haline getiriyor. Tüm bu krizler ve saldırı dalgasıyla birlikte iklim değişikliği, toprağın ve suların kaybı ekolojik krizi derinleştiriyor. Kapitalizm sadece insanlığı değil, insan dışı yaşamı da tehdit ediyor" denildi.

'EMEKÇİLER VE DÜNYA HALKLARI YOL AYRIMINDA'
Bildirgede son olarak, "Tüm bunlar, emekçileri ve dünya halklarını bir yol ayrımına getiriyor. Ya kapitalizm kendini yeniden tahkim edecek ve insanlığı ve insan dışı yaşamı yok oluşa sürükleyecek ya da görkemli bir şekilde 'gerçek insanlık çağına' ilerleyerek bütün egemenlik, tahakküm, iktidar, sömürü, cinsiyet ve ezme/ezilme ilişkilerinin, hiyerarşik yapılanmaların topyekun aşılmasını sağlayacak yolu açacak" ifadeleri kullanıldı.