6 Ekim 2024 Pazar

Tabip Odası: Bakanlık PCR testini aşının yerine koyuyor

İstanbul Tabip Odası, işçiler ve eğitim emekçilerine zorunlu PCR testi getirilmesine ilişkin açıklama yaptı, PCR testinin aşı yerine değerlendirilmesine tepki gösterdi. Pandemi sürecinde çalışma zorunluluğu getirilen işçilerin ölüme sürüklendiğine işaret eden Tabip Odası, yaşamını yitiren yaklaşık 180 bin kişinin yüzde 90'ının işçi ve emekçi olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, "Çalışma Bakanlığı, işyerlerinde yol açtığı aşı-PCR kaosuna son vermelidir" çağrısında bulundu.

Tabip odasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası yöneticisi Nazmi Algan, Covid-19 pandemisi nedeniyle kitlesel ölümlerin devam ettiğini belirtti, Sağlık Bakanlığı'nın resmi açıklamalarına göre 60.117 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Algan, gerçek sayının ise bunun üç katı olduğunun altını çizdi.

'BAŞARISIZ SALGIN YÖNETİMİNİN BEDELİNİ İŞÇİLER ÖDÜYOR'
Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunu işçi ve emekçiler oluşturduğuna dikkat çeken Algan, "Beceriksiz, başarısız salgın politikasının bedelini insanlarımız ve en çok da işçi sınıfımız ödüyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın her akşam çizmeye çalıştığı 'mavi' tablonun gerçeği yansıtmadığına işaret eden Algan, toplam nüfusun yarısının bile tam doz aşı olmadığını vurguladı. İşçiler ve eğitim emekçilerine PCR testi zorunluluğu getirilmesini eleştiren Algan, "Eğitim alanında olduğu gibi çalışma yaşamının bütünüyle ilgili düzenlemede göstermektedir ki; Sağlık Bakanlığı ve  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı PCR testinin aşının alternatifi olmadığını anlayamamıştır" diye konuştu.

Hekimlerin her zaman emekten ve emekçilerden yana olduklarını belirten Algan, işçilere kendileri, aileleri ve işçi arkadaşları koruma sorumluluğuyla aşı olmaya çağırdı.

'SALGINDA YAŞAMINI YİTİRENLERİN YÜZDE 90'I İŞÇİ'
Açıklamanın ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öztürk, salgının işçi sınıfı hastalığı olduğuna dikkat çekti, Sağlık Bakanlığı'nın yaşamını yitirenlerin yaş, meslek, ırk ve cinsiyet dağılımlarını açıklamadığını, böylece yaşamını yitiren işçilerin oranlarına ilişkin bilgilerin açığa çıkmadığını belirtti.

Bakanlığın açıkladığı HES haritalarında özellikle İstanbul'da işçilerin yaşadığı mahalleler ve işçi havzalarının 'kırmızı' olduğunu kaydeden Öztürk, Covid-19 salgını döneminde 180 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, bunların yüzde 90'dan fazlasının işçi ve emekçi olduğuna işaret etti.

İş yerlerinde önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Öztürk, çarkların dönmesi pahasına işçilerin ölüme gönderildiğini kaydetti. Öztürk, işçi ve emekçilere aşı olmaları yönünde çağrıda bulundu.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ VE ÖĞRENCİLERE AŞI OLUN ÇAĞRISI
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu da, eğitim emekçileri ve öğrencilere aşı olmaları çağrısı yaptı.