2 Ekim 2024 Çarşamba

Taksim Dayanışması: Bu daha başlangıç, mücadeleye devam

Gezi davasında verilen hapis cezalarına itiraz etmek için Taksim'de bir araya gelen halk, Gezi direnişine sahip çıkarak iktidardan Gezi'de ölümsüzleşenlerin hesabını soracağını, tutuklananlar serbest bırakılana kadar kararlılıkla mücadeleye devam edeceğini haykırdı.

Gezi davasında hak savunucularına verilen hapis cezalarının ardından, Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla yüzlerce insan Taksim'de bulunan Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası önünde bir araya geldi. "Gezi'yi, geleceği savunuyoruz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gezi onurumuzdur", "Karanlık gider, Gezi kalır" yazılı dövizlerin ve Gezi direnişinde ölümsüzleşenlerin resimlerinin taşındığı eylemde, "Kimse dokunamaz bizim suçsuzluğumuza! Gezi onurumuzdur" yazılı bir pankart da TMMOB binasına asıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti, meslek odası ve sendika temsilcisinin katıldığı eylemde kitlenin büyük çoğunluğunu gençler oluştururken, kitle eylemin başlama saati olan 19.00'dan çok daha önce bina önünde toplanarak sloganlarla tepkisini gösterdi.

Eylemde, Gezi direnişinde katledilen Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Mehmet Ayvalıtaş ve Hasan Ferit Gedik'in isimleri tek tek okunarak "Yaşıyor" denildi. Gezi şehitlerinin ölümsüzlüğünü tekrar tekrar dile getiren halk, AKP-MHP iktidarının saldırılarından hesap sormaya, faşizme karşı omuz omuza durma çağrısı yaptı.

Saatlerce sokağın "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Katil devlet hesap verecek", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bijî berxwedana Taksime", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganlarıyla inlediği eylemde son olarak, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, basın açıklamasını okudu.

Köymen, Gezi parkının park kalması için, politik özgürlük için, ranta karşı çıkmak için, doğa talanına itiraz etmek için bir araya gelen milyonların müebbet ve ağır hapis cezalarıyla korkutulmaya çalışıldığı bir ülke haline gelindiğini ifade ederek, hukuka güvenin, mahkemelerde adalet çıkacağına inancın giderek yok olduğuna işaret etti.

"Tek adam rejiminin ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemelerin hukuksuz, tanıksız, kanıtsız, keyfi ve tutarsız kararlar aldığı bir rejimde, demokrasinin kuvvetler ayrılığının ve en temel anayasal hakların yok sayıldığı bir ülke haline geldik. Sadece Gezi parkına değil Kazdağları'ndan Cerattepe'ye, Kuzey Ormanlarından Salda Gölü'ne kadar yeşile, doğaya sahip çıkan gençlerin ve çevre örgütlerinin düşman görüldüğü bir ülke haline geldik" ifadelerini kullanan Köymen, Gezi direnişinde gençleri katleden polisler aklanırken, bu vahşete isyan edenlerin cezalandırıldığını söyledi.

"Bu durumu değiştireceğiz" diyen Köymen, demokratik bir ülke ve tarafsız bir yargı için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Tüm halkı kurgu mahkemelerle karalanmak isteyen Gezi'nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağıran Köymen, sözlerine şöyle devam etti: "Bu hukuksuzluk, bu keyfilik, bu adaletsizlik, bu vicdansızlık, bu düşmanlık sona erinceye kadar;  arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak girecek bu davalardan beraat edinceye kadar mücadeleye devam edecek, arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız!"

Basın açıklaması sonrası sloganlarla dağılmak isteyen kitleye Taksim'in çeşitli sokaklarında saldıran polis, aralarında gazeteci Umut Taştan'ın da olduğu en az 30 kişiyi gözaltına aldı.