24 Eylül 2024 Salı

'Taleplerimiz karşılanana dek mücadelemiz sürecek'

Ülkenin dört bir yanında özlük hakları, nitelikli ve güvenlikli çalışma ortamları için bir günlük Beyaz G(ö)rev'e çıkan sağlık emekçileri iktidara talepleri için çağrıda bulundu. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç ve TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, taleplerini ve mücadelelerini ETHA'ya anlattı.

Pek çok ilde özlük hakları, nitelikli ve güvenli çalışma ortamları için bir günlük Beyaz G(ö)rev'e çıkan sağlık emekçileri, pandemiyle derinleşen sağlık krizine karşı haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. ETHA'ya konuşan İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Recep Koç ve TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, iktidar ve Sağlık Bakanlığı'nın emekçilere kulak vermediğini ekledi ve talepleri karşılanmadığı takdirde daha uzun süreli eylemlere çıkmaktan çekinmediklerini vurguladı.

'HALKIN SAĞLIK HAKKI İÇİN DE BURADAYIZ'
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Recep Koç, sağlık emekçilerinin artan enflasyonla çok düşük ücretlere mahkum bırakıldığını belirtti ve düşük ücretlerin yanı sıra özlük hakları, sağlıkta şiddet, randevu sistemi, emeklilik hakları, aile hekimlerinin ceza yönetmeliği gibi sağlık emekçilerinin karşı karşıya kaldığı pek çok soruna işaret etti. İlk g(ö)rev eylemini 15-16 Aralık'ta gerçekleştirdiklerini hatırlatan Koç, Sağlık Bakanlığı kendilerine kulak vermediği için mücadeleye devam kararı aldıklarını dile getirdi. Koç, talepleri karşılanmadığı takdirde grevlere ve eylemlere devam edeceklerini vurgulayarak, bugün İstanbul'da pek çok büyük hastanede iş bırakıldığını ve eyleme katılımın çok yüksek olduğunu aktardı. "Artık hekimlerimizin boğazına kadar gelmiş durumda. Gerçekten bir isyan dalgası başladı" diyen Koç, bakanlığın kendilerini duymak zorunda olduğunu dile getirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık alanının özelleştirilmeye ve kamu kurumlarının boşaltılmaya çalışıldığına işaret eden Koç, bugün de aynı anlayışın devam ettiğini söyledi. Koç, kamudaki ücretlerin bir sebebinin de özel hastanelere kaynak ayarlanması olduğunu ifade etti ve kamudaki kaynaksızlık, dönüşüm programı gibi sebeplerle 5 dakikaya inen muayene sürelerinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. "Halkın, hastaların sağlığı söz konusu olduğunda 5 dakikada ne muayene yapılabilir, ne teşhis yapılabilir, ne de reçete yazılabilir" diyen Koç, eylemlerle amaçlarının halkı mağdur etmek değil halka daha iyi bir sağlık hizmeti verebilmek olduğuna dikkat çekti. Sadece kendi ücretleri veya özlük haklarını değil halkın sağlık hakkını da savunduklarını dile getiren Koç, bu yüzden zorlu hava koşullarına rağmen burada olduklarını ve mücadeleyi sürdürdüklerini kaydetti.

'ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ DAHA UZUN SÜRELER KULLANABİLİRİZ'
Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bunun gerçekleştirdikleri ikinci büyük g(ö)rev eylemi olduğunu belirterek, iktidarın kendilerini duymadığına ve seslerini duyurmak için en doğal, demokratik haklarını kullandıklarına işaret etti. "G(ö)revimizle haklarımızı talep ediyoruz" diyen Fincancı, daha iyi, güvenli çalışma ortamları istediklerini ve güvencesiz çalışmanın, cezalandırma yönetmeliklerinin son bulması gerektiğini dile getirdi. Haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Fincancı, "Bu son tek günlük görev demiştik ama üretimden gelen gücümüzü daha uzun süreler kullanabileceğimizi de bir kez daha iktidara hatırlatmak isteriz" dedi.