5 Ekim 2024 Cumartesi

Tamer Saatçioğlu, Hayrabet Honca mezarları başında anıldı

ÖTSP, Tamer Saatçioğlu, Hayrabet Honca ve Erdem Sarıyer'i mezarları başında andı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), 1 Mayıs 1980'de Kayseri'de faşistlerce katledilen Hayrabet Honca ve İstanbul'da faşistler tarafından pusu kurularak ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 30 Nisan 1977'de ölümsüzleşen Tamer Saatçioğlu'nu mezarı başında andı.

'TAMER YOLDAŞ TÜM ZORLUKLARA GÖĞÜS GERMİŞTİR'
MLKP Onur üyesi Tamer Saatçioğlu'nun Kozlu Mezarlığındaki mezarı başında yapılan anma saygı duruşu ile başladı. Anmada ÖTSP adına yapılan konuşmada, Tamer Saatçioğlu'nun genç yaşta THKP/C-ML'nin önder kadroları arasında yer aldığını ve o dönemin tüm zorluklarına göğüs gerdiği vurgulandı.

Faşist saldırıların arttığı ve gençlerin katledildiği 1977 dönemine dikkat çekilen konuşmada, "Tamer yoldaş o dönemde içe kapanmak yerine ya da kafasını kuma gömen örgütlerden olmak yerine mücadelede bir adım öne çıkmıştır" diye belirtildi.

'SAATÇİOĞLU'NDAN BU GÜNE MÜCADELE DEVAM EDİYOR'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) adına yapılan konuşmada ise, 1977 döneminde Türkiye ve Kürdistan'da faşizmi yükseltmeye çalışan ülkücü ve akıncılar hareketlerinin komünistlere, devrimcilere ve sendikacılara saldırdığı ifade edildi. Faşist saldırılara karşı direnen, örgütlenen devrimcilerin olduğuna dikkat çekilen konuşmada, "Bunlardan biri de Tamer Saatçioğlu'ydu. Tamer yoldaş, uzun süre faşist çetelere karşı hem milis faaliyeti, kent gerilla çalışması, yayın faaliyeti ve kitle faaliyeti yürüterek çok özel bir yerde durdu" denildi.

Konuşmanın devamında, Saatçioğlu'ndan bu güne faşizme karşı mücadelenin devam ettiği vurgulanarak, devrim bayrağını yükselteceklerinin sözü verildi.

'HONCA MUM IŞIĞINDA YOLUNU BULDU'
Ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda bulunan MLKP Onur üyesi Hayrabet Honca'nın mezarı ziyaret edildi. Burada yapılan saygı duruşunun ardından ÖTSP adına yapılan konuşmada, politik gazetelerin yasal olmasına rağmen illegal şekilde dağıtıldığı, teorik kitapların daktiloyla yazılıp el altından dağıtıldığı ve mum ışığında okunduğu dönemlerde Hayrabet Honca'nın o mum ışığında kendi yolunu bulduğu vurgulandı.

'ÖNDER MAYASI TAŞIYORDU'
Ardından ESP adına yapılan konuşmada, "Kadrolarımız, ölümsüzleri anarken mutlaka yaşadıkları dönemle ilişkisini kurarak anlamaya çalışmalı" denildi. Hayrabet Honca'nın çok yönlü devrimci bir kadro olarak kendisini yetiştirdiğine, çalışkanlığıyla, farklı ilgi alanlarıyla yoldaşlarına yetebilme özelliğiyle hep birleştirici olduğuna vurgu yapılan konuşmada, "Hayrabet Honca da birleştirici bir önder mayası taşıyordu. Hayrabet Honca'nın TKP/ML Hareketi saflarında bulunması da tesadüf değildi. İbrahim Kaypakkaya'nın kemalizmle ilgili değerlendirmeleri, Ermeni soykırımını devrimci hareketin gündemine getirmesi, Ermeni halkından devrimcileşmek isteyen insanlar bakımından çekim noktası olmuştur" diye belirtildi.

ERDEM SARIYER MEZARI BAŞINDA ANILDI
Ceylan Yayınları emekçilerinden Erdem Sarıyer de Feriköy Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya ÖTSP, ESP üyelerinin yanı sıra ailesi katıldı. Yapılan konuşmaların ardından Sarıyer'in mezarına karanfiller bırakıldı.