4 Ekim 2024 Cuma

TDİ: Devrimci tutsaklar teslim alınamadı

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırılara ilişkin başlattıkları kampanyayı bugün yaptıkları panelle sonlandırdı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, tutsakların 19 Aralık katliamında sergilediği direnişe dikkat çekildi, devletin devrimci tutsakları teslim alamadığı vurgulandı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ve Dayanışma Ağı ortaklığıyla 19 Aralık katliamının 21'inci yılında Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın! İnfaz yakmalara son" şiarıyla etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, katliam tanıklarının yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Barış Anneleri İnisiyatifi , Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube üyeleri de katıldı.

"Bijî berxwedana zindana", "Garibe Gezer'i unutmayacağız, katillerini affetmeyeceğiz", "19-22 Aralık hapishaneler katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız" pankartlarının asıldığı etkinlikte, hapishane katliamlarında yaşamını yitiren tutsakların resimlerine yer verildi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Eşbaşkanı Ahmet Uçar yaptı. Uçar, katliamda yaşamını yitirenlerin adını tek tek okuyup andı.

Ardından katliam öncesi ve sonrası yaşananları konu alan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

KURŞUN: TUTSAKLAR TESLİM OLMADI
Tutsakların mesajlarının okunduğu etkinlikte ilk olarak 19 Aralık tanıklarından Muharrem Kurşun söz aldı. 19 Aralık'ta tutsakların teslim alınmak istendiğini, tutsakların teslim olmadığını vurgulayan Kurşun, hapishanelerde yaşanan ölümlere sessiz kalınmaması çağrısında bulundu. 

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki tutsaklardan Elif Vural Yaş'ın okuduğu şiirin dinletildiği etkinlikte katliam tanıklarının gönderdiği videolar izlendi.

YILDIRIM: SİSTEM YENİLMİŞTİR
TDİ adına söz alan katliamın tanığı Fatma Yıldırım, 19 Aralık katliamında Bayrampaşa Hapishanesi'ne 200 ceset torbasıyla gelindiğini söyledi, "Yarımızdan fazlasını öldürmeyi planlamışlardı. 6 kadın yanımda canlı canlı yakıldı" diye konuştu.

Tutsakların iradesinin o gün olduğu gibi bugün de teslim alınamadığını vurgulayan Yıldırım, "Sistem yenilmiştir. Devrimci tutsakları sahiplenmek, seslerini duyurmak bizlerin en büyük sorumluluğudur. Gerçek özgürlük en son tutsak özgür olanca mümkün olacak. Bu da mücadele ile olacak" dedi.

Etkinlikte, Wernicke Korsakoff hastalığı ile mücadele edenlerden oluşan koro sahne alarak "Çav Bella" marşını seslendirdi.

ÇITA: TUTSAKLAR TEDAVİ EDİLMİYOR
Etkinliğin ikinci bölümünde ise kurum temsilcileri söz aldı.

TDİ Dönem Sözcüsü Ertan Çıta, yaşamını yitiren Bangin Muhammed, Garibe Gezer, Abdulrezak Suyur ve Halil Güneş'i anarak, "Hapishaneler ülkemizin genel politik atmosferinden bağımsız değil. Bugün hapishaneler devletin her saldırısından nasibini almaktadır. 2016'dan bu yana tutsakların her türlü hakları gasp edilmiştir. Parça parça uygulamaya konan bu saldırı politikaları pandemi ile fırsata çevrildi. Tutsaklar iki yıldır gardiyanlar dışında kimse ile temas kuramıyor. Hasta tutsaklar ise tedavi edilmiyor" hatırlatmasında bulundu.

GÖKGÖZ: 26 ARALIK'TA TECRİDE KARŞI YÜRÜYECEĞİZ
Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Bedia Gökgöz de tecrit politikalarına dikkat çekti, 26 Aralık günü hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı Saraçhane'den Yenikapı'ya yürüyüş düzenleyeceklerini açıkladı.

ÇİÇEK: BİRLİKTE MÜCADELE SORUNLARIMIZI ÇÖZMELİYİZ
HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek de Maraş ve 19 Aralık katliamları ile özyönetim direnişlerinde yaşamını yitirenleri andı. Çiçek, "Böylesi günlerde çok önemli tespit yapıldı; hafıza tazeliyoruz. Hafıza tazelemek devrimci faaliyet olarak adlandırılmalı. Hem zindanlarda hem de tüm yaşam alanlarında biz ezilenlerin hafızasını silikleştirmek istediklerini çok iyi biliyoruz. Bu bir kavga. Zindanlara durduk yere saldırılmadığını biliyoruz" dedi.

AKP faşist rejiminin tamamen hukuk dışına çıkan ceberrut bir iktidar olduğunu vurgulayan Çiçek, "Birlikte mücadele sorunlarımızı çözmeliyiz. Zafer türkülerimizi, mücadele perspektifimizi oluşturmak zorundayız. Direnişin yanına toplumsal özgürlük inşasını, demokratik halk iktidarını koymadığımız sürece payımıza hep aynı şeyler düşecek" şeklinde konuştu. 

'TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN HALKLARININ MÜCADELESİNİ BİRLEŞTİRMELİYİZ'
PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride de değinen Çiçek, "İmralı'daki tecrit adım adım tüm topluma yayıldı. Türkiye ve Kürdistan halklarının mücadelesini ortak akılda birleştirmeliyiz" çağrısında bulundu.

TOSUN: GARİBE'Yİ ÖLÜME GÖTÜREN TECRİTTİ
Garibe Gezer'in avukatı Jiyan Tosun da "Garibe'yi ölüme götüren kesinlikle tecritti" değerlendirmesinde bulundu. Gezer'in hikayesinin Kürt halkının hikayesi olduğunu belirten Tosun, "Garibe yaşadıklarını anlatabilseydi bugün yaşayacaktı. Garibe arkadaşları ile kalabilseydi bugün aramızda olacaktı" dedi.

ÇHD adına Meral Hanbayat, ÖHD adına Destina Yıldız, İHD Hapishaneler Komisyonu Mehmet Acettin de konuşma yaptı. Acettin, odak noktalarının ağır hasta tutukluların serbest bırakılması olduğunu ifade ederek, ortak mücadele çağrısında bulundu.

Etkinlik Grup İsyan Ateşi'nin seslendirdiği ezgiler ile son buldu.