3 Ekim 2024 Perşembe

'Tek isteğimiz tutsakların özgürlüğü'

Diyarbakır ve Van'da Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak yakınlar, “Tek isteğimiz tutsakların özgürlüğüdür" dedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek için ailelerin Diyarbakır ve Van'da başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu'na ait ek hizmet binasında süren Adalet Nöbeti'nin 98. gününde tutsak yakınları Reşahat Ada, İnci Güler, Herdem Mervani, Hazal Yıldırım, Nazime Boltan, Nura Abay eylemi sürdürdü.

Ağır hasta tutsak listesinde yer alan Civan Boltan'ın annesi Nazime Boltan talepleri yerine getirilene kadar eyleme devam edeceklerini ifade ederek,   "Kürt olduğumuz için bize bu durum reva görülüyor. Neden tutsaklarımız serbest bırakılmıyor. Ankara'ya gittik tüm kurumları ziyaret ettik. Binlerce hasta tutsak var birçoğunun durumu ağır. Biz çocuklarımıza adalet istiyoruz. Cezaevlerinden ölüler çıkmasın. Yeter artık çocuklarımızı serbest bırakın, tedavilerini biz yaparız. Tek isteğimiz tutsakların özgürlüğüdür" dedi.

Dünya Anadil Günü olduğunu anımsatan Herdem Mervani, "Dil mücadelesi veren binlerce kişi şu an cezaevlerinde tutsak. Bizlerde böylesi anlamlı bir günde onları konuşmak ve hatırlatmak isteriz. Biliyoruz ki tutsakların özgürlüğü bizim dilimizin özgürlüğü olacaktır" diye konuştu.

VAN
Van Barosu'nda ki nöbetin 71'inci gününde Van T Tipi Hapishanesi'nde bulunan İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan ve Van F Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan Botan Timur'un babası Kazım Timur eylemi sürdürdü. Aileleri Hakların Demokratik Partisi (HDP) Çatak İlçe Örgütü ziyaret etti.

Ailelerin eylemini desteklediklerini belirten HDP Çatak İlçe Yöneticisi Nezir İldeniz, 40 yıldır Kürt halkı üzerinde devam eden inkar, imha politikalarına dikkat çekti. Ailelerin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyleyen Nezir, “Ailelerin talepleri bizlerin de talebidir. Tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. İnanıyoruz ki annelerin onurlu mücadelesi amacına ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.