2 Ekim 2024 Çarşamba

Tek kişilik hücrelerde tutulan tutsaklar intihara sürükleniyor

İHD Diyarbakır Şubesi, Bayburt, Erzurum, Iğdır hapishanelerinde yaşananları gündemleştirdi, tek kişilik hücrelerde tutulan tutsakların intihara sürüklendiğini vurguladı. Açıklamada, Sezer Alan ve Sinan Kaya'nın Iğdır S Tipi Hapishanesi'nde intihara sürüklendiği hatırlatıldı.

İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi (İHD), Bayburt M Tipi, Erzurum Oltu T Tipi, Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli ve Iğdır S Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik saldırı, işkence, hak gasplarına ilişkin rapor hazırladı. Şube binasında yapılan açıklamada raporu açıklayan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, cezaevlerinde hak ihlallerinin artığını özellikle sağlığa erişim hakkının engellenmesinin bir politikaya dönüştüğünü dile getirdi.

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE KANAATİNE VARILDI'
Raporun özetini açıklayan İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Ercan Yılmaz, pandemi yasaklarının esnetilme ve kaldırılmasına rağmen hapishanelerde sosyal ve kültürel faaliyet yasaklarının sürdüğünü söyledi. Ziyaret ettikleri hapishanedeki bulguları paylaşan Yılmaz, ziyaret ettikleri hapishanelerde tutsaklara işkence yapan hapishane görevlileri hakkında adli ve idari soruşturma açılmadığını söyledi.

AÇIK GÖRÜŞLER MİNİMUM SINIRDA
Tutsakların sevk ve hücre değişikliği taleplerinin gerekçesiz reddedildiğini dile getiren Yılmaz, açık görüşün, Adalet Bakanlığının açık görüşe yönelik genelgesindeki minimum görüş süresi olan 30 dakikayla sınırlandırılması nedeniyle uzak illerde tutulan tutsakların görüş hakkının yetersiz kullanılmasına neden olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

ÇİFT KELEPÇE VE AĞIZ İÇİ ARAMA
İdari Gözlem ve Sınıflandırma Merkezi'nin soyut, hukuki dayanaktan yoksun olan "iyi hal" raporları nedeniyle tutsakların, denetimli serbestlikten faydalandırılmadığı ve başka hapishaneye sevk taleplerinin geri çevrildiğinin altını çizen Yılmaz, hastane sevklerinde ise tutsaklara çift kelepçe ve ağız içi arama dayatıldığını bilgisini verdi. Bu dayatmaları kabul etmeyen tutsakların hastaneye götürülmeyerek sağlık haklarının gasp edildiğini vurgulayan Yılmaz, Kürtçe gazete ve dergilerin verilmediğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararlarına rağmen bu durumun sürdüğünü anımsattı.

SORUNLARIN ANLATILDIĞI MEKTUPLAR GÖNDERİLMİYOR
Tutsakların yaşadıklarını anlattığı mektuplarının Adalet Bakanlığı genelgesine dayandırılarak gönderilmediğini aktaran Yılmaz, koğuş araması sırasında gardiyanların tutsaklara yönelik haraket, şiddet uyguladığını aktardı.

Siyasi tutsakların farklı suçlardan yargılanan kişilerle aynı hücreye konulmasının can güvenliği sorunu yarattığına işaret eden Yılmaz, kadın tutsaklara ücretsiz ped verilmediğini, kantinde ise piyasa değerinin çok üstünde bir fiyatla satıldığını anlattı.

IĞDIR'DA İKİ İNTİHAR YAŞANDI
Ceza İnfaz Kanunu'na göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen hükümlüler dışında kimsenin tek kişilik odada tutulamayacağı hükmüne rağmen, Iğdır S Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tüm tutsakların tek kişilik hücrelerde tutulduğunu söyleyen Yılmaz, bunun işkence ve kötü muamele yasağının ihlali olduğunun altını çizdi. Iğdır S Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bazı tutsakların tecrit nedeniyle intihara teşebbüste ettiğini vurgulayan Yılmaz, Sezer Alan ve Sinan Kaya adlı iki tutsağın bu hapishanede intihara sürüklendiğini aktardı, "Mahpusların tutulmuş oldukları tecrit ortamının fizyolojik ve psikolojik durumları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğu heyetimiz tarafından tespit edilmiştir" diye konuştu.

'İDDİALAR DERHAL SORUŞTURULMALI'
İncelemelerde bulundukları hapishanelerdeki ihlallerin ortadan kaldırılması için önerilerini sıralayan Yılmaz, tutsakların denetimli serbestlik uygulamasından faydalanmaları sorunun Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki eşitlik ilkesine uygun bir şekilde yapılmasını istedi. İşkence ve kötü muamelelerin derhal soruşturulması, bunun için bağımsız bir ulusal denetim mekanizmasının acilen oluşturulması gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Mahpuslar tarafından aktarılan işkence veya kötü muamele uygulamalarına karşı; Adalet Bakanlığını ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu bu hapishanelerde inceleme yapmaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

Yılmaz, Iğdır S Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik işkence saldırılarına ilişkin Adalet Bakanlığı ve Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlatmasını istedi.