1 Ekim 2024 Salı

Tekirdağ'da 29 siyasetçi tutuklandı

HDK'nin kuruluşu gerekçe yapılarak gözaltına alınan 37 kişiden 29'u tutuklandı. HDK Genel Merkezi ve çok sayıda evin basılmasının ardından alınarak 8 gün gözaltında tutulan 10 kişi hakkında daha tutuklama kararı verildi.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma bahanesiyle Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) merkez, il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 39 siyasetçi 3 Haziran günü gözaltına alındı. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen siyasetçilerden 29'u üç gün süren adliye ifadelerinin ardından tutuklandı.

Gizlilik kararı nedeniyle gözaltına alınanlar ve avukatlar gözaltı gerekçesini öğrenemezken, polis ve savcılık ifadelerinde sorulan sorulardan HDK'nin kuruluşunun tutuklamaya gerekçe yapıldığı ortaya çıktı.

'KURANA SELAM OLSUN' SUÇU
Polisin, siyasetçilere "HDK kuruluşunda yer aldın mı?", "HDK PKK lideri Abdullah Öcalan'ın talimatıyla mı kuruldu" ve Ertuğrul Kürkçü'nün kongre sırasında "HDK'yi kurana selam olsun!" şeklinde ifadeleri yer alan görüntüler ile HDK'nin kuruluş nedeni ve amacını sorduğu öğrenildi. 8 Haziran günü adliyeye sevk edilen 15 siyasetçiden aralarında HDP MYK üyesi Emin Orhan'ın da bulunduğu 9 kişi tutuklanırken, 9 Haziran günü 10, dün de 10 kişi tutuklandı.

Tutuklama gerekçesinin "Örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" olduğu öğrenildi.

Dün savcılıkta ifade işlemleri tamamlanan Kenan Yıldız, Arif İsmet Yılmaz, Yakup Aslan, Kerem Tosun, Fisun İşçan, Melahat Çelik, Ercan Ogeday, Alev Ateş, Ceren Karaca tutuklanırken, Feyyaz Şahin, Gülşah Gümüş ile Ayşegül Tok serbest bırakıldı.

TUTUKLANAN ARASINDA KANSER VE KOAH HASTALARI VAR
3 Haziran'da gözaltına alınan ve tutuklanan 29 siyasetçi arasında yüzde 98 engelli ve oksijen tüpü ile yaşamını sürdüren Sadi Özdemir ve kanser hastası Saadet Fırat Bingöl de bulunuyor.