23 Eylül 2024 Pazartesi

TKŞ: Emperyalist çıkar savaşlarına karşı çıkalım

Ukrayna'da patlak veren krizin emperyalist bir savaş olduğunun altını çizen Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), "Dünya halklarına; özgürlükçü ve demokrat kadın, genç ve emekçilere, sosyalist ve komünistlere emperyalist çıkar savaşına karşı çıkma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik emperyalist savaşa karşı açıklama yaptı. "Emperyalist çıkar savaşlarına karşı yaşasın devrim yaşasın işçi sınıfının enternasyonalizmi" diyen TKŞ, demokratik halkçı devrimler için mücadele çağrısı yaptı. 

Emperyalist savaşın çıkış sebeplerini hatırlatan TKŞ'nin açıklaması şöyle: "Ukrayna uzun bir süredir Avrupa Birliği, ABD-NATO ve Rus emperyalizmi arasında büyük bir çatışma ve krize dönmüştü. AB ve ABD-NATO, Rusyayı sıkıştırmak ve kuşatmak için Ukrayna faşist rejimine destek olmaktaydı. Rusya da Ukrayna'nın AB ve NATO'ya yakınlaşması halinde işgal dahil her türlü yöntemle müdahalede bulunacağını çokça dile getirmişti. AB ve ABD-NATO bu durumun bir savaşa evrilmesi için provakasyon ve kışkırtmalarda bulunmaya devam etti. Rusya, Donetsk ve Lugansk özerk yönetimlerinin bağımsızlığını kabul edip askerlerini bu bölgelere gönderdi.

Bu adım hızlı bir şekilde Ukrayna'yı işgale dönüştürüldü ve böylelikle Ukrayna emperyalist bir savaşın merkezi haline geldi. Ukrayna burjuvazisi faşist ve şovenist çetelerin de yardımıyla 2014'te bir darbe gerçekleştirdi ve milliyetçi faşist bir rejim inşa etti. İnşa edilen rejim halka yönelik bir çok katliam gerçekleştirdi. Demokratik hakları gasp etti, çiğnedi. Özgürlükçü, demokrat, sosyalist ve komünist güçlere karşı büyük saldırılar gerçekleştirdi. Donetsk ve Lugansk bölge halkları saldırılar karşısında büyük direnişler sergileyip kendi öz yönetimlerini kurdular. AB ve ABD-NATO emperyalist çıkarları uğruna darbeyi ve ardından kurulan faşist milliyetçi rejimi desteklediler. Bu süreçte Rusya Kırım'ı ilhak etti, Ukrayna da özerk yönetimlere yönelik saldırılarını ve NATO'ya katılma yönelimini devam ettirdi.

'BU KRİZ EMPERYALİST BİR ÇIKAR SAVAŞIDIR'
Ukrayna'da patlak vermiş olan bu kriz emperyalist bir çıkar savaşıdır. Bir yanda AB ve ABD-NATO öte yanda ise Rus emperyalizmi bulunmaktadır. Şu an Ukrayna'da sürdürülen savaş devam ederse daha büyük bir krize evrilecektir. Almanya ve Britanya'nın attığı adımlar, mali iktisadi yol ve yöntemlerle sürdürülen ekonomik savaş şimdiden bu krizin habercisidir. Faşist sömürgeci Suriye rejimi savaş başlar başlamaz hızlıca Donetsk ve Lugansk özerk yönetimlerini resmen tanıdı. Rojava topraklarının bir bölümünü işgal eden ve saldırılarını hız kesmeden sürdüren faşist Türkiye rejimi 'özgürlükçü' 'barışçı' yalan ve demagojilere başladı. Eğer Suriye rejimi ulusların ve halkların kendi kaderini tayin hakkını kabul ediyorsa Özerk Yönetimimize karşı saldırılarını
durdurmalı ve özerk yönetimimizin yaptığı çözüm çağrılarına olumlu cevap vermelidir.

'DÜNYA HALKLARI EMPERYALİZMİN SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞINA KARŞI ÇIKMALI'
Türkiye faşist, şovenist, sömürgeci çıkarları uğruna topraklarımızı işgal etmiş ve saldırılarına devam ediyorken tüm dünya halklarına 'özgürlük ve barış' konularında dürüst olmalıdır. Ukrayna halkları başta olmak üzere tüm dünya halkları sömürgeci, işgalci ve emperyalist güçlere karşı çözümün devrimde olduğunu bilmelidir. Halkçı, özgürlükçü ve kadın özgürlükçü bir devrim gerçekleşmediği sürece hiçbir emperyalist ve kapitalist güç savaşları sona erdiremez ve halklara özgürlük getiremez. Dünya halkları ABD-NATO, AB ve Rus  emperyalizminin savaş çığırtkanlıklarına karşı çıkmalı, harekete geçmelidir.

Rusya, işgal ettiği Ukrayna topraklarından çıkmalıdır. Donbass bölgesi, Donetsk ve Lugansk özerk yönetimleri kendi kaderini tayin hakkına sahiptir ve bölge halkının karar amasız fakatsız kabul edilmelidir. ABD, Rusya ve Türkiye, Suriye'deki işgallerine son vermeli, Suriye rejimi de özerk yönetime karşı saldırılarını sonlandırıp çözüm çağrılarımıza cevap vermelidir. Dünya halklarına; özgürlükçü ve demokrat kadın, genç ve emekçilere, sosyalist ve komünistlere emperyalist çıkar savaşına karşı çıkma çağrısı yapıyoruz. Emperyalist savaşın tarafı veya destekçisi olan, savaş aracı gerici NATO'nun üyesi olan, Rus emperyalistlerle işbirliği içinde olan ülkelerinizde alanlara çıkıp işçi ve ezilen halkların enternasyonalizmi bayrağını yükseltin. Bu çatışma ve kriz sadece devrimle çözülebilir. Demokratik halkçı devrimler için mücadele edelim, sömürgeci gerici sistemi yıkalım, doğru ve kalıcı çözümün öncüleri olalım."