4 Ekim 2024 Cuma

TSP: Devrimci tutsakları sahiplenelim

19 Aralık hapishaneler katliamına ilişkin açıklama yapan TSP, tutsaklara ve hapishanelere yönelik saldırıların bugün de artarak sürdüğüne dikkat çekti. TSP, devrimci tutsaklarla dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı. 

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), 19 Aralık 2000 yılında F Tipi hapishanelere geçişi sağlamak için 20 hapishanede "Hayata Dönüş Operasyonu" adı altında gerçekleşen ve 28 tutsağın katledilmesine, yüzlercesinin yaralanmasına neden olan operasyona için açıklama yaptı. 
 
Faşist devletin tutsakların direnişi karşısında geri adım atmak zorunda kaldığı hatırlatılan açıklamada, "19 Aralık katliamının karını veren MGK olurken, uygulayıcısı ise dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve İçişleri Bakanı Saadettin Tantan olmuştur. Faşist devletin işlediği diğer katliamlarda olduğu gibi bu katliamın da üstü örtülerek, katliam emrini veren ve uygulayanlar bugüne kadar yargılanmamıştır" denildi. 

Katliamın 21. yılında hapishanelerdeki insanlık dışı uygulamaların devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, ağır hasta tutsakların tahliye edilmesi gerekirken Adli Tıp Kurumu aracılığıyla hasta tutsakların ölüme terk edildiği kaydedildi. 

Başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsakların doktor raporlarına rağmen tahliye edilmediği belirtilen açıklamada, tutsaklara yönelik işkence ve tecrit politikalarına işaret edildi. 9 Aralık'ta Kandıra Hapishanesinde katledilen Garibe Gezer'in ölümünün devrimci tutsaklara karşı uygulanan düşman hukukunun son örneği olduğu dile getirildi. 

Tutsakların Sesi Platformu, "Devrimci tutsaklar faşizmin tüm insanlık dışı uygulamalarına karşı direniyorlar. Onların direnişi bizlerin onurudur, onurumuza sahip çıkalım. Her alanda devrimci tutsaklarla dayanışma içinde olalım. Faşist Türk devletinin başta 19 Aralık katliamı olmak üzere tüm hapishane katliamlarının hesabını sormak için mücadeleyi yükseltelim" ifadelerini kullandı.