29 Eylül 2024 Pazar

TTB İHK: Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması kabul edilemez

TTB İnsan Hakları Kolu, Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması ve meslek örgütlerinin hedefleştirilmesine itiraz ederek, Fincancı'nın derhal serbest bırakılması, meslek örgütlerine dönük baskıların son bulması çağrısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu (İHK) TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması ve meslek örgütlerinin hedef alınmasına karşı TTB Genel Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. "Şebnem Korur Fincancı'ya özgürlük, TTB susmadı, susmayacak" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHK YK üyesi Dr. Ayşe Jini Güneş okudu.

TTB'nin Türkiye'nin demokratikleştirilmesi ve insan hakları sicilinin düzelmesinde önemli ve dönüştürücü kurumların başında geldiğini kaydeden Güneş, TTB'nin idam cezasının kaldırılmasından işkencenin önlenmesine, düşünce özgürlüğünden ekolojiyi savunmaya her daim öncü kurumlar arasında yer aldığını belirtti.

TTB'nin tüm bu faaliyetleri nedeniyle yargı kıskacına alındığına işaret eden Güneş, idam cezasının kaldırılması çağrısında bulunduğu için dönemin TTB MK Başkanı Prof. Dr. Nusret Fişek ve MK üyelerinin yargılanmasını örnek verdi.

"'Barış savunuculuğu' nedeni ile ya da 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' dediği için 40 yıl ara ile yargılanmış olan TTB Merkez Konsey üyeleri de gelecekte saygı ile anılacaktır" diyen Güneş, TTB'nin işkencenin önlenmesine ilişkin dönüştürücü rolüne dikkat çekti.

"Unutulmasın ki; mesleki özerkliğin yok edilmesi ile resmi adli raporlarda işkence yok sayılmış iken TTB alternatif adli raporları ile ülkede işkence davalarında ilk ceza kararları çıkmasında etkili olmuş, yıllar içinde işkence oranları azalmaya başlamıştır" ifadelerini kullanan Güneş tüm bu mücadelelerde emek verenler arasında Şebnem Korur Fincancı'nın da bulunduğunu dile getirdi. Fincancı'nın kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istediği için tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Güneş, insan haklarının hekimliğin görev ve sorumlulukları arasında yer aldığını dile getirdi. 

"Hekimler ve meslek örgütü TTB'nin bu faaliyetlerinden dolayı resmi otoritelerin sistematik baskısına maruz kalması aynı zamanda mesleki özerkliğe ve toplumun sağlık hakkına müdahaledir" diyen Güneş, Fincancı'nın derhal serbest bırakılması ve TTB'ye dönük yargı kıskacının son bulması çağrısında bulundu.

Basın açıklamasının ardından Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın gönderdiği not da okundu: "Aynı umutlu ve eylemci iyimserlikle mücadelemize devam edeceğiz."