2 Ekim 2024 Çarşamba

TTB: İktidar pandemi bitti algısı yaratmaya çalışıyor

TTB Merkez Konseyi, SGK'nin özel ve kamu hastanelerine Covid-19 hastaları için yaptığı ödemelerin durdurulmasını eleştirerek, siyasi iktidarın siyasi ve ekonomik kaygılarla pandeminin bittiği algısı yaratmaya çalıştığını söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Covid-19 nedeniyle hastane veya yoğun bakım servislerine yatırılan hastalar için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yaptığı ödemelerin durdurulmasına ilişkin açıklama yaptı.

Pandemi ve derinleşen ekonomik krizle birlikte sağlığın temel bir hak olduğu ve alınıp satılamayacağının net bir şekilde ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, salgın nedeniyle özel hastaneleri tercih etmek zorunda kalan insanlar için tüm harcamaların kamusal olarak karşılanmasının mecburi olduğu vurgulandı.

SGK'nin kamu ve özel sağlık kurumlarına yaptığı "pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti" ödemesinin durdurulmasıyla pandeminin bittiği algısı oluşturulmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, Covid-19 hastalarının sağlık hizmetlerine ulaşma kaygılarının arttığı vurgulandı.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şu sorular yöneltildi:
" Covid-19 hastaları için SGK tarafından kamu ve özellikle özel hastanelere ödenen pandemi bakım ücreti bundan sonra ne olacaktır?
Özel hastaneler pandemi bakım ücretini hastalardan mı alacaktır?
Özel hastanelerde yatan Covid-19 hastaları mağdur olacak mıdır?
Olabilecek mağduriyetler devlet tarafından karşılanacak mıdır?"

'SİYASİ VE EKONOMİK KAYGILARLA BİLİM VE SAĞLIK GERİ PLANA İTİLİYOR'
"Sağlık Bakanlığı; ertelenen Bilim Kurulu toplantısında muhtemelen artık maskesiz yaşama geçileceğinin açıklamasını yaparak pandeminin bittiğini ilan etmek istiyordu. Yayımlanan değişiklik ise bunu teyit etmektedir. Anlaşılan odur ki Sağlık Bakanlığı ve iktidarın gözünde artık pandemi bitmiştir. Oysaki daha geçtiğimiz hafta 150'den fazla insanımızı Covid-19 nedeniyle kaybettik. Halen her gün binlerce kişi Covid-19 tanısı almaktadır" ifadeleri kullanılan açıklamada, ekonomik ve siyasi kaygılarla bilim ve sağlığın geri plana itildiği vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı ve iktidar, bilimsel gerçekleri bir tarafa bırakarak ve gerçek dışı verilerle pandemiyi ve devamında aşılama sürecini yönetememiş; bunların sonucunda yüz binlerce önlenebilir ölüm gerçekleşmiştir. Her koşulda toplum sağlığının öncelenmesini savunan TTB olarak Sağlık Bakanlığı, iktidar ve Bilim Kurulu'na birçok kez hatırlattığımız gibi bir kez daha hatırlatıyoruz: Pandemi ile ancak bilimsel ve şeffaf yöntemlerle mücadele edilir."