2 Ekim 2024 Çarşamba

TTB: Ukrayna'daki savaşa karşı yaşamdan ve yaşatmaktan yanayız

TTB, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi'ne yolladığı açık mektupla Ukrayna'da süren savaş süresince saldırıya uğrayan sağlık hizmeti ve kurumlarına dikkat çekti. Mektupta, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtilerek her türlü dayanışma ve işbirliğine hazır olunduğu ifade edildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi'ne açık mektup yollayarak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısıyla ortaya çıkan savaş ve çatışma ortamının bir an önce son bulması gerektiğini belirtti. Süregelen savaştan en büyük zararı kadınlar, çocuklar, yaşlılar, sağlık sorunu olan insanlar, engelli bireyler ve çeşitli nedenlerle hassas toplumsal gruplara mensup olan insanların gördüğü vurgulanan mektupta, sağlık hizmetleri, kurumları ve personellerinin ise uluslararası anlaşmalarca koruma altına alınmış olmalarına karşın hedef alındığına dikkat çekildi.

Mektupta, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre sağlık hizmet, kurum ve çalışanlarına zarar veren 119 saldırı gerçekleştiği, bunlardan 31'inin ise doğrudan sağlık kurumlarını hedef aldığı kaydedildi. 119 saldırı sonucu Bu saldırılarda toplam 94 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilen mektupta, 74 sağlık kurumunun ise ağır hasar gördüğü ve 24'ünün kullanılamaz hale geldiği dile getirildi.

Mektup, şöyle devam etti: "Bunun yanında, tıbbi malzeme depolarının zarar görmesi, soğuk zincirin sürdürülebilir olmaması, oksijen kaynaklarının tükenmesi ve devam eden çatışma ortamlarında tıbbi malzeme lojistik ve nakil hizmetlerinin sağlanamaması her geçen gün derinleşmekte ve zaten kırılgan hale gelmiş olan sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından ciddi kaygılar doğurmaktadır."

TTB olarak her daim savaş ve çatışmalı durumlara karşı yaşamdan ve yaşatmaktan yana olunduğu vurgulanan mektupta, "Bunun yanında, bölgemizde ve dünyanın her yerinde yaşanmış olan savaş ve çatışma durumlarında sağlık hizmetleri, kurumları ve çalışanlarının hedef alınmasına karşı yürüttüğümüz mücadele, bizim açımızdan tarihsel bir onurdur" ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle mağdur olan insanlar için her türlü işbirliğine hazır ve sonsuz dayanışma içerisinde olunduğu kaydedilerek, aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olan savaşın bir an önce sonlandırılması istendi.