2 Ekim 2024 Çarşamba

'TTM'ye yönelik kapatma davası örgütlenme özgürlüğüne bir tehdittir'

Tarlabaşı halkını yoksulluk ve ayrımcılığa karşı güçlendirmek için 15 yıldır çalışmalarını sürdüren TTM'ye dönük kapatma davasının ilk duruşması öncesi bir araya gelen hak savunucuları, kapatma davasının insan hakları mücadelesi ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik topyekun bir saldırının parçası olduğunu ifade ederek davanın düşürülmesini istedi.

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği, (yaygın adıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi-TTM) Tarlabaşı halkının yoksulluk ve göçle yaşadığı sorunları hafifletmek, mahallede yaşayan kadın, çocuk ve gençleri güçlendirmek amacıyla 2006 yılında pek çok gönüllünün çabasıyla kuruldu. 2021 yılından beri saray medyası ve sosyal medyada karalama haberlerle hedef gösterilen TTM'ye, 5 Ekim 2021'de İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde "Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği" gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespiti talepli bir dava açıldı.

Davanın ilk duruşması öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen pek çok demokratik kitle örgütü temsilcisi ve hak savunucusu, kapatılma davasına tepki gösterdi.

91 demokratik kitle örgütü ve hak savunucusunun imzaladığı ortak basın metnini, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Efe okudu. TTM'nin başta Tarlabaşı olmak üzere her alanda ayrımcılığa karşı çıkmayı, yerelde insan hakları uygulamalarını yaygınlaştırmayı, hak temelli bir sosyal hizmet modeli geliştirmeyi ve sanatla, birlikte üretme ve ortak yaşama kültürünü geliştirmeyi amaçladığını vurgulayan Efe, TTM'nin bu doğrultuda 15 senedir birçok kurumla ortaklaşa bir emek verdiğini söyledi.

Haziran 2021'den bu yana ise, TTM'nin pek çok demokratik kitle örgütü ve hak savunucusunun da karşı karşıya kaldığı, medyada nefret söylemi ve hedef göstermelerle başlayan, idari ve hukuki yaptırımlarla devam eden, keyfi ve öngörülemez bir süreci deneyimlediğini aktaran Efe, gelinen noktada susturulma ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.

"Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği örneğinde bugün yaşananların Türkiye'de örgütlenme özgürlüğü alanında yaşanan gerilemenin doğal bir uzantısı olduğunu düşünüyoruz. Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği'nin hedef gösterilerek ve yürüttüğü faaliyetler çarpıtılarak kapatılmaya çalışılması, tüm sivil topluma yönelik bir tehdit olarak karşımızda duruyor" ifadelerini kullanan Efe, adil, insan haklarına saygılı ve kapsayıcı bir toplumu inşa etme çabasında olan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği'nin yanında olduklarını ifade etti.

Örgütlenme özgürlüğüne ve sivil topluma yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulunan Efe, derneğe açılan davaların düşürülmesini ve güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini istedi. Efe, tüm kamuoyunu da TTM'yle dayanışma göstermeye çağırdı.

Daha sonrasında hak savunucuları basın açıklamasını alkışlarla sonlandırarak, 11.45'te başlayacak duruşmayı beklemeye geçti.