30 Eylül 2024 Pazartesi

Tuğluk'un zorla savunmasını alan heyet işkence tartışmasından rahatsız olmuş!

Kobanê davasının dün görülen duruşmasında Aysel Tuğluk hakkında tahliye kararı veren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, zorla savunma alma sırasında yapılan işkence tartışmalarından "vicdanen rahatsız" olduğunu öne sürdü. Heyet, Tuğluk'un bugüne kadar savunması alınamadığı için tahliye edilmesini ileri sürdü.

Hasta tutsak Aysel Tuğluk hakkında dün görülen Kobanê davasında tahliye kararı verildi. Kararın açıklandığı duruşma tutanağında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Tuğluk'un 1,5 yıldır savunması alınamadığı için tahliye edilmediği algısı yaratmaya çalıştı.

Savunma yapacak durumda olmadığını söylemesine rağmen demans hastası Aysel Tuğluk'un zorla savunmasını alan mahkeme heyeti, bu sırada HDP'li tutsak siyasetçilerin "işkence yapıyorsunuz" söylemlerinden rahatsızlık duyduğunu öne sürdü.

Duruşma tutanağında, "Halen bir suçtan hükümlü bulunan sanık Aysel Tuğluk'un, mahkemenin tüm çabalarına rağmen duruşmada sağlık sebepleriyle hazır bulunmadığı, gelinen noktada sanığın savunma hakkını kullanması sağlanan bu celse mevzuat ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda sorgu işlemi bir buçuk yıl sonunda yapılabilmişken sorgu esnasında dahi işkence iddiaları ile bir takım sanık dışındaki sanıklar ve müdafilerce sanığın rahatsızlığının savunmadan kaçınma argümanı olarak kullanılmasından mahkememiz vicdanen rahatsızlık duymuştur" ifadelerine yer verildi.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI UYGULANARAK TAHLİYE EDİLDİ
Aysel Tuğluk'un sorgusunun yapılmış olmasının tahliye kararı vermelerinde etkili olduğunu öne süren mahkeme heyeti, "adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı anlaşılmakla hakkında CMK'nun 109/3-a maddesi uyarınca yurt dışına çıkamamak adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliyesine" diyerek tahliye kararı verdi.

ÇEVİK BİR KARARINDAN SONRA AVUKATLARI BAŞVURU YAPTI
Demans hastalığı nedeniyle 28 Şubat hükümlüsü Çevik Bir hakkında verilen tahliye kararının ardından Aysel Tuğluk'un avukatının sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılması için bir kez daha başvuruda bulunduğu öğrenildi.