7 Ekim 2024 Pazartesi

Tümüklü: Irkçı katliamları durdurmak için savunma komitelerimizi kuralım

Konya Meram'da Kürt ailenin katledilmesine ilişkin ETHA'ya konuşan ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü, devlet eliyle gerçekleştirilen katliamların yeni olmadığını hatırlattı, ırkçı, faşist katliam saldırılarına karşı antifaşist mücadeleyi büyütme ve savunma komiteleri kurma çağrısında bulundu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Konya Meram'da Kürt aileye yönelik ırkçı katliam saldırısını değerlendirdi.

Cumhuriyet döneminden bu yana sayısız katliam örneği yaşandığını, bu katliamın da devlet tarafından organize edildiğine işaret eden Tümüklü, 6-7 Eylül olayları, Sivas, Maraş ve diğerleri katliamları hatırlattı, "Saldırganlar devletin polisi ve mahkemelerince kollanıyor, sırtı sıvazlanıyor" dedi.

Devletin tek tipleştirme politikası yürüttüğünü kaydeden Tümüklü, "Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek din diye uzatılabilecek bir tek tipleştirmeden bahsediyoruz. Buna uymayan ya da karşı çıkan kim varsa düşman ilan ediliyor, mallarına el koyuluyor -varlık vergisi vb. örneklerde olduğu gibi-, evleri, işyerleri yakılıyor ve topluca katlediliyorlar" diye konuştu.

'FAŞİZM HER ŞEYE DÜŞMAN'
Daha yakın tarihte ise faşizmin kendini yaşatmak için herkese ve her şeye düşmanlık besleyen bir politika uyguladığını belirten Tümüklü, "Kürtlere, kadınlara, Alevilere, LGBTİ+'lara, sendikalaşma mücadelesi veren işçilere, doğasını savunan köylülere düşman AKP-MHP iktidarı var" değerlendirmesinde bulundu.

'MİLLET İTTİFAKI IRKÇILIĞIN SAVUNUCUSU'
AKP-MHP ittifakına karşı çıktığını savunan Millet İttifakı'nın da aynı anlayışa sahip olduğuna işaret eden Tümüklü şunları söyledi: "Daha geçenlerde mülteci düşmanlığı ile hortlayan ırkçılığın sahibi ve savunucusu CHP ve ortakları. Her iki ittifak cephesi de devlet geleneğinin sürdürücüleridir. Bundan sonra da bu politikaları uygulamaya devam edeceklerini görmek gerekir."

'AMAÇ KORKU İKLİMİ YARATMAK'
Kürt özgürlük mücadelesinin faşist devletin krizini derinleştirdiğini belirten Tümüklü, yaşananları yöneteme krizinin derinleşmesini engelleme çabası olarak nitelendirdi. Katliam saldırılarının savaş düzeniyle başta Kürt halkı olmak üzere faşizme karşı mücadele eden tüm kesimleri sindirme, korkutma hedefli olduğuna işaret eden ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü, "Böylelikle tekçi faşist düzenini sürdürebileceğini sanıyor. Tam olarak amacı, korku iklimi yaratarak Suruç ile başlayan ve katliamlar ile devam eden süreci yeniden işleterek bekasını sağlamak" diye tanımladı.

Tümüklü, savaş siyasetiyle Kürt düşmanlığında her tür yöntemin denendiğini kaydetti, HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesi, Deniz'i sahiplenenlerin 'terörist' ilan edilmesi, HDP'nin kapatılmak istenmesi, vekillerin tutuklanması, belediyelere kayyum atanması, devlet eliyle katliamların gerçekleştirilmesinin bu sürecin bir parçası olduğunu belirtti.

'FAŞİZM VARLIĞINI SÜRDÜRDÜĞÜ DURUMDA KATLİAMLAR DEVAM EDER'
Faşizmin varlığını sürdürmesi durumunda bu tür katliam saldırılarının devam edeceğini vurgulayan Tümüklü, katliam saldırılarını durdurmanın yolunu şu şekilde tarifledi: "Protestoculuk ya da seçim yoluyla bu katliamları durduracağımızı sanmak saf hayal olur. Antifaşist mücadeleyi büyütmek ve yaymak zorundayız. Bunun yolu, kitlelerin örgütlenmesini sağlayacak antifaşist mahalle birlikleri, savunma komiteleri gibi araç ve biçimleri geliştirmektir. Aynı zamanda her yerde birleşik antifaşist mücadeleyi kurmak zorundayız."

'ANTİFAŞİST MÜCADELEYİ SOKAKTA BÜYÜTECEĞİZ'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin antifaşist mücadeleyi sokak sokak, mahalle mahalle, işyeri işyeri büyütmeye çalıştığını söyleyen Tümüklü, emekçilerin ve ezilenlerin birleşik mücadelesinin geliştirilmesi içinde çaba harcadıklarını belirtti.

'SAVUNMA KOMİTELERİMİZİ KURACAĞIZ'
ESP'nin fiili meşru mücadele çizgisini esas alarak her yerde savunma komiteleri kurmaya, birleşik mücadeleyi büyütmeye çalıştığını kaydeden ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Nasıl bundan önce Kürt halkının özgürlüğü için yürüttüğü mücadeleyi büyütme çabasında olduysak, bundan sonra da bu görev ve sorumluluğumuza uygun bir hattan yürüyeceğiz" diye konuştu.