22 Eylül 2024 Pazar

Tunus seçimlerinde halkın yüzde 91,2'si sandığa gitmedi

Tunus'ta halk seçimleri boykot etti. 9 milyon seçmenin sadece yüzde 8,8'i oy kullandı.

Tunus'ta halk, dün düzenlenen erken genel seçimlerde, 161 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Kayıtlı 9 milyon 136 bin 502 seçmenin olduğu ülkede, 7 seçim bölgesinden herhangi bir başvuru yapılmazken, 10 bölgeden ise sadece birer aday milletvekilliği için başvurdu. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Buasker, seçimlere katılımın, resmi olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 8,8 oranında gerçekleştiğini kaydetti.

Tunus'ta muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi Lideri Necip eş-Şabi, halkın Cumhurbaşkanı Kays Said'e güvenoyunu çektiğini söyledi. Şabi, halkın yüzde 92'sinin sandık başına gitmemesinin, Cumhurbaşkanı Said'in yönetimiyle ilgili yaşadığı hayal kırıklığını gösterdiğini ifade etti.

SEÇİM NEDEN BOYKOT EDİLİYOR?
Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını açıklamasının ardından Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi Tunus'ta önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, peş peşe yaptıkları açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini duyurmuşlardı.