23 Eylül 2024 Pazartesi

Türk devleti ve çeteleri işgal altındaki Efrîn'i zindana çevirdi

İşgal altındaki Efrîn'de bulunan birçok okul ve ev işkence merkezlerine dönüştürüldü. Çeteler ve MİT tarafından kurulan hapishanelerde ağır işkenceler gerçekleştiriliyor.

Türk devleti tarafından 2018 yılında işgal edilen Efrîn'de kurulan hapishanelerde birçok işkence gerçekleştiriliyor. Vücuda elektrik verme, dolaba asma, ellere demir koyma, tırnak çekme, vücutta sigara söndürme, kabloyla işkence gibi birçok ağır suç işleniyor.

Kentte onlarca hapishane kuran çeteler, bu hapishanelerde kaçırdıkları sivilleri tutuyor. Efrîn merkezinde bulunan işgalden önce Ulaştırma ve Yönetim Binası olan yapı Cehbet El Şamiye çeteleri  tarafından kontrol ediliyor. Burası Nakil Hapishanesi olarak kullanılıyor.

Tirindê köyünde bulunan başka bir hapishane ise MİT tarafından yönetiliyor. Kaçırılan siviller bu hapishanede sorgudan ve işkenceden geçiriliyor. Ayrıca yine kent merkezinde Eşrefiyê, Vêlat Sokağı, Mehmûdiyê, Adliye isimleriyle hapishaneler de bulunmakta.

Türk devleti ve çeteleri kentte bulunan birçok okulu da hapishaneye çevirmiş durumda. Merkezde bulunan Ezhar Okulu Hapishanesi Ehrar El Şerqiye ve MİT tarafından kontrol altında tutuluyor. Ezher Okulu gibi kentteki birçok okul işkence hapishanelerine dönüştürüldü.

Raporlara göre Efrîn'in işgal edilmesinden sonra bütün ilçe ve köy okulları askeri üs ve kaçırılanların işkence edildiği merkezlere dönüştürüldü. Cindirêsê İlçesi merkezindeki okul ise işgalcilerin cephanesine durumunda.

Ayrıca Raco, Mabata, Şêrawa, Şera, Şiyê, Bilbilê ilçelerinde de okullar ve evler işkence merkezleri halinde.