2 Ekim 2024 Çarşamba

Türk devletinin işgal saldırıları Avrupa'da protesto edildi

Türk devletinin KDP işbirliğiyle Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırısı Avrupa'nın pek çok kentinde protesto edildi. Eylemlerde, Kürt halkına yönelik saldırıları durdurmak için daha güçlü bir şekilde sokağa çıkışın örgütlenmesi çağrısında bulunuldu.

Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik başlattığı işgal saldırısına tepkiler sürüyor. Avrupa'nın birçok kentinde yapılan eylemlerde KDP işbirliğiyle gerçekleştirilen saldırıları durdurmak için sokağa çıkma çağrısı yapıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve AvEG-KON'a bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği'nin (ACTIT) de aralarında olduğu Türkiyeli ve Kürdistanlı kitle örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen göçmen işçiler, işgal saldırılarının durdurulması için mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Paris'in Republik meydanında bir araya gelen kitle, direniş türküleri söyledi, sloganlar attı.

CDK-F adına yapılan konuşmada, Türk devletinin bir kez daha gerilla alanlarına dönük saldırıya geçtiği vurgulandı. Bu saldırının diğerlerinden farklı olarak KDP işbirliğinde gerçekleştiğinin altını çizen CDK-F temsilcisi, Kürt halkının ihanete geçit vermeyeceğini söyledi. Gerillanın Kürt halkının savunma gücü olduğunu belirten temsilci, "Diğer saldırılarda olduğu gibi bu saldırının da kahramanca direnişle boşa çıkarılacaktır" dedi.

'SOKAK EYLEMLERİNİ ARTIRALIM'
Demokratik Güç Birliği adına söz alan ACTIT temsilcisi de, Ukrayna'da barış savunuculuğuna soyunanların, söz konusu Kürdistan olunca ikiyüzlülüklerinin açığa çıktığını, savaş ve işgalde ısrarcı olduklarına dikkat çekti. Savaşın sadece Kürt halkına değil, Türk halkına da kan, gözyaşı ve yoksulluk olarak yansıdığını belirten temsilci, Kürt halkı kadar Türk halkının da işgal ve savaş siyasetine karşı mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. İşgal girişimlerine karşı Avrupa'da da mücadeleyi yükseltmek gerektiğinin altını çizen temsilci, sokak eylemlerinin örgütlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Eylemde sık sık Türkçe ve Kürtçe, "Katil Erdoğan", "İşbirlikçi KDP", "Yaşasın gerilla hareketi", "Yaşasın direniş, yaşasın zafer" sloganları atıldı.

Açıklama, beş dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

'TÜRK DEVLETİ VE KDP BOZGUNA UĞRAYACAK'
Almanya'nın Köln ve Nürnberg kentlerinde de Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik işgal saldırısına karşı sokaklara çıkıldı.

Köln'de Dom Kilisesi önünde yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Kürt özgürlük hareketi güçleri ile Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), Komünist Kadın Örgütü (KKÖ) ile Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Young Struggle ve ZORA'nın katıldığı eylemde, sömürgeci Türk devletinin işgal saldırısı ve KDP'nin ihanetçi tutumuna tepki gösterildi, gerilla direnişi selamlandı.

Almanca yapılan konuşmalarda, saldırının Güney Kürdistan Bölge Başbakanı Mesrur Barzani'nin 15 Nisan günü Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından başlamasına dikkat çekildi, KDP'nin ihanetçi tutumu kınandı. Sömürgeci Türk devletinin önceki saldırılarında gerilla karşısında bozguna uğradığı hatırlatılarak, bu kez de Türk devleti ile kol kola olan KDP'nin de bozguna uğrayacağı ifade edildi.

Eylemde Young Struggle adına yapılan konuşmada da, komünist enternasyonal savaşçı İvana Hoffmann'ın Medya Savunma Alanları'nda bulunduğu ve Rojava devriminde ölümsüzleştiği hatırlatıldı, işgal saldırısı ve KDP işbirlikçiliği teşhir edildi.

Sömürgeci Türk devletinin Kürdistan'da işgalci konumuna vurgu yapılan konuşmada, Almanya'nın Türkiye'ye silah satışına son vermesi istendi. Gerilla direnişinin sahiplenilmesi gerektiği belirtilerek, sömürgeciliğe ve ihanete karşı Kürdistan'ı savunma çağrısında bulunuldu.

'TÜRK ORDUSU KÜRDİSTAN'DAN DEFOL'
Almanya'nın Nürnberg kentinde ise Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısı ile Hallplatz Meydanı'nda eylem yapıldı. "Türk ordusu Kürdistan'dan defol' pankartının taşındığı eylemde Almanya ve Avrupa Birliği'nin ikiyüzlülüğü tutumuna tepki gösterildi. İşgal saldırısına tepki sloganlarının atıldığı eyleme AGİF, Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), MLKP ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) üyeleri de katıldı.

Almanya'nın Hamburg kentinde polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen işgal saldırısı protesto edildi. Yapılan konuşmalarda, "KDP ve TC'nin işbirliği, Avrupa devletlerinin bu kirli savaş politikalarına sessiz kalması Avrupa'nın ikiyüzlülüğünü ortaya koymaktadır" denildi.

Eylemde DTKM, Young Struggle adına konuşmalar yapılırken "İşgalciler ve ihanetçiler Kürdistan’dan defolun" pankartı ile AKP-KDP işbirliği teşhir edildi.