22 Eylül 2024 Pazar

Türk devletinin saldırıları ve KDP işbirliği protesto edildi

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin işgal saldırıları ile KDP'nin Güney Kürdistan'da sürdürdüğü işbirlikçi politikalarını eylem ve yürüyüşlerle protesto etti.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Şehit Aileleri Meclisi'nin çağrısıyla Hesekê, Kobanê, Dirbêsiyê, Şeddadê ve Hol'de düzenledikleri eylemlerle işgal saldırıları ve KDP'nin işbirlikçi politikalarını protesto etti.

Eylemlere Arap ve Kürt halklarından ileri gelenler ile siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

HESEKÊ
Sinalko Kavşağı'ndan başlayan yürüyüş Hemame Kavşağı'na kadar devam etti. Eylemde söz alan Kongra Star Üyesi Dehle Ehmed ve Hesekê Meclisi üyesi Ferhan Etiye, işgal saldırılarını ve KDP'nin Türk devletiyle geliştirdiği işbirliğine tepki gösterdi. Konuşmalarda, işgale karşı mücadeleyi büyütme sözü verildi.

ŞEDDADÊ
Şeddadê ilçesinin güney bölgesinde bulunan gençlik merkezi önünde miting yapıldı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Bölge Ofisi üyesi Ewad El Hamed yaptığı konuşmada, KDP ile işgalci Türk devleti arasındaki ilişkinin bölge halkına saldırılar olarak yansıdığını dile getirdi. El Hamed, 5 Eylül günü Xelifan'da gerilla grubuna yönelik saldırı sonrasında KDP'nin yaralı gerillaları alıkoymasının işbirliğinin kanıtı olduğunu belirtti.

Eylemde Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan İman El Ferec de işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye topraklarından çıkarılana kadar mücadele çağrısı yaptı.

DİRBÊSİYÊ
Gençlik merkezi önünde toplanan Dirbêsiyê halkı, Azadi Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Dirbêsiyê PYD Eşbaşkanı Mihemmed El Xelef, Medya Savunma Alanlarında işgale karşı süren gerilla direnişini selamladı. El Xelef, "Zap, Metina ve Avaşin direnişi Türk işgali için yenilginin başlangıcıdır" dedi.

Türk devletinin işgal saldırılarının sürdüğünü ve MİT'in bölgedeki faaliyetlerinin açığa çıktığını hatırlatan El Xelef, "QSD'nin yemin operasyonunda yaptığı gibi hainlerden hesap soracağımızın sözünü veriyoruz" diye konuştu.

HOL
Hol ilçesi halkı Meclis binası önünde bir araya geldi. PYD İlçe Eşbaşkanı Emar Musa yaptığı konuşmada, KDP'nin işgalci Türk devletinin elinde bir araç haline geldiğini belirtti. Musa, "Türk devletinin suçlarını önlemek için toplum ve uluslararası güçler, insan hakları örgütleri ciddi bir tavır sergilemeli ve Türk devletinden hesap sormalıdır. Ayrıca bölgenin hava sahasını kapatmalıdır" dedi.

Kongra Star üyesi Sacde Selman da Kuzey ve Doğu Suriye halklarına QSD ve Özerk Yönetime destek verme ve direnişi büyütme çağrısı yaptı.

KOBANÊ
Fırat bölgesindeki tüm kent ve ilçelerden Kobanê'ye gelen Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği üyeleri Özgür Kadın Meydanı'nda buluştu. Şehid Egîd Meydanına yürüyüş yapan gençler, işgal karşıtı sloganlar attı.

Eylemde söz alan Hebûn Mihemed, faşist Türk devleti ile KDP arasındaki işbirliğini kınadıklarını söyledi. Hebûn Mihemed, Xelifan bölgesinde gerillaya dönük saldırıyı hatırlattı, KDP'nin uzun süredir ihanet siyaseti izlediğini vurguladı. Kürt halkına yönelik saldırılara sessiz kalınmaması çağrısı yapan Hebûn Mihemed, "KDP ve faşist Türk devletinin işbirliğini teşhir etmeliyiz" diye konuştu.