24 Eylül 2024 Salı

Türkiye Suriyeli çocukları Libya'ya götürerek zorla savaştırıyor

BM İnsan Hakları Konseyi, Libya'ya ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye'nin Suriyeli çocuklara silah vererek Libya'daki savaşta yer almaya zorladığını, savaş suçu işlediğini açıkladı.

Türkiye başta Suriye olmak üzere birçok ülkede savaş suçu işliyor. Bu ülkelerden biri de Libya. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin oluşturduğu Libya Veri Toplama Misyonu, 2016'dan bu yana yaşanan insan hakları ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, Suriyeli çocukların Libya'daki iç savaşta yer almaya zorlandığı ve bu çocukların Libya'ya götürülmesinde Türkiye'nin rol oynadığı bilgisine yer verildi.

Bu hafta yayımlanan ve BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan raporda, 2019 sonlarından itibaren elde edilen kanıtlara göre, Türkiye'nin 15-18 yaş arasındaki Suriyeli çocukların, Ulusal Mutabakat Hükümeti için para karşılığında Libya Ulusal Ordusu'na karşı savaşmaya zorlandığı belirtildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: "Bu çocuk savaşçılar muharip olarak veya güvenlik kuvveti gibi destekleyici görevlerde farklı alanlarda kullanıldı. İtaat etmemeleri halinde çoğu hapse atıldı, bir kısmı da yaralandı."

Çocukların Hakları ve Refahı için Afrika Sözleşmesi'nin hatırlatıldığı raporda, Libya ve Türkiye'nin "çocukların çatışmalarda kullanılmasını ve silah altına alınmasını engelleme" yükümlülüklerini ihlal ettiği kaydedildi.

Türk devleti, çocukların zorla savaştırılmasına ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, BBC Türkçe'ye adını vermeden açıklama yapan bir devlet yetkilisi, BM raporunun asılsız olduğunu öne sürdü.

"Bunlar tamamen asılsız, hiçbir somut dayanağı olmayan iddialardır. Bu tür dayanaksız iddiaların raporda nasıl yer aldığını esasen sorgulamak gerekir. Oysa, Veri Toplama Misyonu'nun Libya sathında araştırması gereken ve beklenen onlarca işlenmiş somut savaş suçu, toplu mezarlar ve insan hakları ihlalleri vardır. Misyonun çalışmalarının ve raporun asıl bunlara ne kadar odaklandığına bakmakta fayda bulunmaktadır."

TÜRKİYE'DEN GİDEN İHA'LARLA SİVİL KATLİAMI
Raporda, Türkiye'de üretilen insansız hava araçlarıyla (İHA) sivil katliamı yapıldığı bilgisine yer verildi.

3 Haziran 2020'de Kasr Bin Gaşir kasabasında dört insansız hava aracı saldırısında aralarından kadınlar ve çocukların da bulunduğu 12 sivilin katledildiği bilgisine yer verilen raporda, katliamın Türkiye'de üretilen İHA'larla gerçekleştirildiği belirtildi.

Raporda, Türkiye'nin Libya'ya para ve Türk vatandaşlığı karşılığında Suriyeli çeteleri götürdüğü de kaydedilirken, Rusya'nın Libya'ya gönderdiği paralı askerlerin işlediği savaş suçlarına da yer verildi.