2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsak yakınları: Bayramda da nöbetteyiz

Diyarbakır ve Van'da Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak yakınları, tutsakların talebi kabul edilene dek mücadelenin süreceğini kaydetti. Tutsak yakınları, Bayramda da eylemde olacaklarının altını çizerek dayanışma çağrısı yaptı. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri için Adalet Nöbeti'ne başlayan  tutsak yakınlarının mücadelesi sürüyor. Aileler Van'da ve Diyarbakır'da tuttukları nöbetlerde hasta ve infazı yakılan tutsakların taleplerini dillendiriyor, dayanışma çağrısı yapıyor. 

VAN
Adalet Nöbeti Van Adliyesi önünde devam etti. Nöbet eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekilleri Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ile çok sayıda kurum destek verdi. Adliye binası önüne giden aileleri durduran polis burada açıklama yapılmasına vermeyeceklerini söyledi.

Polisler tarafından ablukaya alınan milletvekilleri ve aileler, yaşananlara tepki gösterdi. Tutsak Botan Timur'un annesi Aslıhan Timur, "Biz sadece adalet için buradayız. Tek derdimiz, sesimizin Adalet Bakanlığı tarafından duyulmasıdır. Adalet Nöbeti'ni yapmamızı istemiyorsanız çocuklarımızı serbest bıraksınlar, bizler de evlerimize dönelim" dedi.

Aileler, engellemeyi alkışlarla protesto etti. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da adliye binası önünde bir araya gelen ailelere, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Koordinasyonu, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER) ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) yönetici ve üyeleri de destek verdi.

Tutsak yakını Herdem Merwani, tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerine karşı başlatmış oldukları Adalet Nöbeti eylemlerinin gelinen aşamada toplum vicdanını yaraladığını kaydetti. Adalet taleplerinin karşılanması gerektiğinin altını çizen Merwani, siyasi partilerini çözüm için adım atmaya çağırdı.

Tutsak yakını Reşahat Ada, taleplerinin hiçbir yetkili tarafından dikkate alınmadığını belirterek, Ramazan Bayramı'nda da hak aramak için alanda olacaklarını vurguladı. Ada, "Çocuklarımızı sahipsiz bırakamayız. Ramazan Bayramı'nda Diyarbakır Cezaevi'nin önünde adalet isteyeceğiz. Çocuklarımızın bayramını cezaevi önünde kutlayacağız. Ramazan ayı dolayısıyla barışın ve adaletin sağlanabileceğini umut ediyorduk. Sesimizi duysunlar artık" dedi. 

Tutsak yakını Nuray Abay ise, barış ve adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Açıklama "Hak, hukuk, adalet" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla son buldu.