29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınları: 'Yanınızdayız' diyenler yok

Diyarbakır ve İzmir'de nöbetlerine devam eden tutsak yakınları, "yanındayız" diyenlerin kendilerini yalnız bıraktığını söyledi. Hapishanelerden tabutlar çıkmasın diye mücadele ettiklerini hatırlatan tutsak yakınları, dayanışma çağrısı yaptı.

Tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarak sürerken, maruz kaldıkları işkenceye karşı da tutsaklar direniyor. Tutsakların en temel hakları yok sayılıyor, hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor. İktidarın düşman politikalarından güç alan idarelerin işkencesine ve hapishanelerden tabut çıkmasın diye içeride tutsaklar direnirken, dışarıda da tutsak yakınlarının mücadelesi sürüyor.

Diyarbakır'da 358, İzmir'de ise 136 gündür Adalet Nöbeti'nde olan tutsak yakınları iktidardan istedikleri tek şeyin yasanın uygulanması olduğunu belirtti.

Diyarbakır'da ATK önünden seslenen tutsak yakınlarına, Amed Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Amed Şube üyeleri destek verdi. Hasta tutsak Abdulselam Güler'in kardeşi İnci Güler, bir yıldır dayanışma çağrısı yaptıkları herkesin "sizin yanındayız" dediğini ancak yalnız bırakıldıklarını söyledi. Siyasi partilerden destek almadıklarının altını çizen Güler, "Devlet, cezaevinde ikinci bir kanun uygulamasın. Adalet Bakanı'na sesleniyoruz; Yasa neyse, kanun neyse onu uygula" diye seslendi.

İzmir'de ise eylem Kırıklar Hapishanesi önünde gerçekleşti. "Zindanlara ses ver", "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükleri giyen tutsak yakınlarına HDP Buca İlçe Örgütü destek verdi. Tutsak Cüneyt, Bünyamin ve Ahmet Sürme'nin annesi Fatma Sürme, tutsakların tedavilerinin sağlanmasını, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. İnfazı tamamlanan tutsaklara pişmanlık dayatıldığına dikkat çeken Sürme, "Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu durum daha nereye kadar sürecek. Artık annelerin yüreği yanmasın. Cezaevlerindeki tecrit ve işkence son bulsun" dedi.

Tutsak yakınları eylemlerde; "Bijî berxwedana zindanan", "Hak, hukuk ve adalet", "Jin jiyan azadî" sloganları attı.