30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınlarına yine abluka

22 haftadır tutsaklar için adalet arayan ve her hafta işkenceyle gözaltına alınan tutsak yakınları bugün Kartal meydanında açıklama yapmak istedi. Açıklamaya saatler kala meydanı kapatan polis, tutsak yakınlarını ve milletvekillerini ablukaya aldı. 

Tutsak yakınlarının tüm saldırı ve işkenceli gözaltılara rağmen İstanbul'da Adalet Nöbetlerini sürdürüyor. Her hafta bir ilçenin meydanında eylem yapma kararı alan anneler bu hafta Kartal Meydanında buluştu. 

22. HAFTA AÇIKLAMASINA POLİS ABLUKASI
Annelerin açıklamasına saatler kala HDP Kartal İlçe Örgütü çevresi ve Kartal meydanı ablukaya alındı. Çok sayıda gözaltı aracı ve yüzlerce polis de meydanı kapattı. 22. hafta eyleminde, "Annelerin adalet talebi bizim talebimizdir" yazılı pankart açıldı.

Annelerin bu haftaki eylemine, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri İnsiyatifi üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri ile Gençlik Meclisi üyeleri, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Serpil Kemalbay, Ali Kenanoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi Marmara Eşsözcüsü Dilber Demir ile Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ve Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.

KEMALBAY: FAŞİZAN UYGULAMALARA SON VERİN
Annelerin açıklamasının engellenmesi üzerine HDP Milletvekili Kemalbay, 600'e yakın tutsağın hapishanelerde ölüme terk edildiğini kaydetti. "On gün kalmış infazına, serbest kalacak mahpus cezaevinde yaşamını yitiriyor. Son bir haftada üç tutsağın cezaevinden cenazesi çıktı" diyen Kemalbay, tutsak yakınlarının seslerini nerede, nasıl duyuracaklarını sordu. 

İktidara seslenen Kemalbay, "Bunun bir çaresini, çözümünü arıyoruz. Anneleri her hafta darp ederek gözaltına almak, tutuklamaya çalışmak çözüm değil. Adalet arayan ailelere yer gösterin, demokratik haklarını kullanmak için baskı ve faşizan uygulamalara son verin" uyarısı yaptı. 

KENANOĞLU: İKTİDARIN KORKUSU 
HDP Milletvekili Kenanoğlu da etrafı işaret ederek 7 anneye binlerce polis getirildiğini söyledi. Hapishanelerde hasta tutsakların hayatını kaybettiğini, şüpheli ölümler, intiharlar yaşandığını söyleyen Kenanoğlu, ailelerin buna karşı eylem yapmak istediğini söyledi ve devam etti: "Bu da esasında bir bütün olarak iktidarın korkusun ortaya koyuyor. İktidarın bununla yüzleşmemek için annelerle yüzleşmemek için her hafta miting alanından daha fazla polisle engellemek girişimine sahne oluyor. Bunun kınıyoruz. Bunu yaptınız diye bu ses kesilmeyecek. Anneler sesini duyurmaya devam edecek. Cezaevlerindeki haksız ve hukuksuzlukları, işkenceyi, yaşanan katliamları da deşifrelemeye devam edeceğiz."

Polis engellemesini alkışlarla protesto eden kitle, oturma eylemi gerçekleştirdi.