2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsak yakınlarından dayanışma çağrısı 

Van'da Adalet Nöbeti 111., İzmir'de ise 40. gününe ulaştı. Hapishaneden cenaze çıkmasını istemediklerini kaydeden tutsak yakınları kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. 

Van ve İzmir'de Adalet Nöbeti sürüyor. 

VAN
Van Barosu'ndaki Adalet Nöbeti'nin 111. gününde. Van F Tipi Hapihanesi'ndeki Botan Timur'un annesi Aslıhan Timur, Van Hapishanesi'ndeki Sedat ve Necmettin Abi'nin annesi Naciye Abi ve aynı hapishanedeki Hakan Bilekçi'nin babası Cevdet Bilekçi'yi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gürpınar İlçe Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

HDP Gürpınar İlçe Eşbaşkanı Fesih Sönmez, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarını anımsatıp tüm hapishanelere yayılan tecridin bir an önce sonlandırılmasını istedi. Hapishanelerdeki hasta tutsakların durumuna dikkati çeken Sönmez, "Hasta tutukluların tahliye edilmemesi, bir insanlık suçudur ve bunu kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde büyük bir tecrit var. Cezaevlerinde insan hakları ihlali yaşanıyor. Tutuklulara dönük insanlık dışı uygulamalar var. Bu tür hukuksuzlukları kabul etmiyoruz" vurgusu yaptı.

Tutsaklara dönük yapılanlarla Kürt halkının sindirilmek istenildiğini kaydeden Sönmez, "Kürt halkı terbiye edilmek isteniliyor, ancak bunu başaramazlar. Aysel Tuğluk gibi birçok ağır hasta tutuklu var. Bu insanlar, bakıma muhtaç insanlarıdır. Hasta tutukluların cezaevlerinde bulunması insanlık suçudur, bir an önce tahliye edilmelidirler. Toplumun tüm kesimi de cezaevindekilerin sesi olmalıdır" diyerek, duyarlılık çağrısında bulundu.

İZMİR
Tutsak yakınları Adalet Nöbeti 40. gününde bugün Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği'nde (EGE-TUHAYDER) gerçekleştirdi. Eylemde konuşan tutuklu yakını Hanife Gümüş, Manisa Akhisar Hapishanede tutsak ve geçirdiği beyin kanaması sonucu bu sabah yaşamını yitiren Mehmet Sevinç'in ölüme terk edilmesine tepki gösterdi.

Tutsakların hapishanelerde baskı ve işkence altında olduğunu söyleyen Gümüş, "Türkiye devleti hukuk tanımıyor. Hapishanelerden cenazeler çıkıyor. Bugün Akhisar Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Sevinç, geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi. Ailesinin şüpheleri var, başka şekilde ölmüş olabileceğini söylüyor. Tansiyon hastasını tek hücreye koymuşlar. Çocuklarımızın cenazelerinin çıkmasını istemiyoruz. Bir an önce cezaevlerinin kapıları açılsın, hasta tutuklular tahliye edilsin" diye seslendi.