7 Ekim 2024 Pazartesi

Tutsaklara işkence ve ajanlık dayatması

İç Anadolu Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan raporu açıklayan İHD Ankara Şubesi; 17 tutsağın yaşamını yitirdiğini, en az 30 tutsağın işkenceye maruz kaldığını aktarırken, tutsaklara ajanlık dayatıldığını ve hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini de belirtti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.

İHD Ankara Şubesi'nde yapılan basın toplantısıyla raporu açıklayan derneğin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, raporun hapishanelere yapılan ziyaretler, tutukların gönderdiği mektuplar ve ailelerin başvuruları üzerinden hazırlandığını söyledi. Çevirmen, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında şubelerine 42 başvuru yapıldığını aktardı. Yapılan başvuruların ardından İHD olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla ihlallerin giderilmesi için gerekli yazışmalar yapıldığı bilgisini de paylaşan Çevirmen, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve İmralı'da uygulanan tecridin kaldırılması için devam eden açlık grevlerini de hatırlattı.

'17 TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ'
Ceza İnfaz Kurumları İstatistiklerine göre cezaevlerinde 287 bin 94 kişinin bulunduğunu aktaran Çevirmen, "Cezaevlerinde 240 bin 204 erkek, 9 bin 502 kadın ve 564 çocuk hükümlüdür. Yine 33 bin 967 erkek, bin 781 kadın ve bin 76 çocuk ise tutukludur" dedi. 2021 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye'nin çeşitli hapishanelerinde 17 tutuklunun yaşamını yitirdiğini kaydeden Çevirmen, "2 mahpus ağır hastalıkları, 5 mahpus intihar ederek, yaşamını yitirdiği iddia edildi. 9 mahpus koronavirüs nedeniyle bir kişi de şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir" diye belirtti.

Çevirmen, Afyon 1 Nolu T Tipi, Afyon/Dinar T Tipi, Bolu F Tipi, Kayseri/Bünyan Kadın, Kayseri/Bünyan 1 Nolu T Tipi, Kayseri/Bünyan 2 Nolu T Tipi, Kırıkkale F Tipi, Kırşehir E Tipi, Konya/Ereğli T Tipi, Sincan Kadın Kapalı, Sincan 1 Nolu F Tipi ve Sincan 2 Nolu F Tipi hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladıkları raporu açıkladı.

HASTANE SEVKLERİ KELEPÇELİ HALDE YAPILIYOR
İç Anadolu bölge hapishanelerinde 41'i kadın olmak üzere en az 264 tutsak bulunduğu belirtilen raporda, bunların 85'inin ağır hasta olduğu kaydedildi. Tutsakların sağlık hakkına ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
▪ "Tek kişilik, sağlıksız nakil araçları ile sevkler yapılmakta; bu durum özellikle kalp, astım, epilepsi hastalarının sağlıklarını kötü etkilemektedir.
▪ Mahpuslar kelepçeli muayene edilmekte, kelepçeli halde hastane sevkleri yapılmaktadır.
▪ Korona riskine rağmen mahpuslara yeterli miktarda hijyen malzemeleri ve maske verilmemekte, tedbirlere uyulmamaktadır.
▪ Kayseri Kadın Ceza İnfaz Kurumundan mahpuslar, hastaneden getirildikten sonra 14 gün karantina koğuşunda kaldıklarını, 7 mahpusun karantina koğuşunda Kovid-19 testi olduğunu, 2 mahpusun testinin pozitif çıktığını, diğer 5 mahpusun da 14 gün daha karantina koğuşunda kalmak zorunda kaldığını ancak 8 mahpusa tekrar test yapılmadığını aktarmışlardır."

AÇLIK GREVİ DİRENİŞİNDEKİLERİ İAŞE VERİLMİYOR
Kayseri Kadın Hapishanesinde tutsakların açlık grevlerine devam ettiğini ancak direnişte olan tutsaklara iaşe verilmediği, sadece 6 küçük su, 3 adet ince dilim limon ve bir kaşık tuz, şeker verildiği aktarılan raporda, açlık grevine ilişkin yer alan bilgiler şöyle: 
▪ "Hasta mahpuslar revire geç çıkarılmakta, hastane sevkleri ya geç yapılmakta ya da hiç yapılmamaktadır. Ayrıca rutin yapılması gereken test ve kontroller de aksamaktadır. Afyon 1 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda, revire çıkmak isteyen hastaların, mazgaldan bakan memurun onay vermesiyle revire çıkabilmektedir.
▪ Adli Tıp Kurumu politik tutum izleyerek 'Hapishanede kalamaz' raporu vermemekte, tam teşekküllü hastane ve üniversite hastanelerinin 'Hapishanede kalamaz' raporları kabul edilmemekte ve ağır hasta mahpusların infazları ertelenmemektedir.
▪ Diyet yemeği ihtiyacı olan mahpusların diyet yemeği talepleri karşılanmamaktadır.
▪ Kendi öz bakımını yapamayacak düzeyde psikolojik rahatsızlıkları (şizofreni vb.) olan mahpuslar tahliye edilmemektedir. Afyon'da bir mahpus ağırlaşan durumuna rağmen sürekli hakkında dava açılmakta ve disiplin cezaları verilmektedir."

HASTA TUTSAKLARIN İLAÇLARI VERİLMİYOR
Öte yandan epilepsi ve astım hastalarının uygun alanlarda bulunmadığı kaydedilen raporda, bel fıtığı ve kireçlenme sorunu olan birçok tutsağın ortopedik yatak ve boyunluk ihtiyacının karşılanmadığı dile getirildi. Hasta tutsaklara ilaçlarının verilmediği ve karantina koğuşlarının yeterli olmadığı da raporda yer alan verilerden. 

30 TUTSAK İŞKENCEYE MARUZ KALDI
Raporda, İç Anadolu hapishanelerinde 30 tutsağın işkence, darp ve kötü muameleye maruz kaldığı kaydedileni raporda, çıplak arama işkencesinin sürdüğü belirtilirken; tutsaklara ajanlık da dayatıldığı kaydedildi.

AÇLIK GREVİNDEKİLERE CEZA VERİLDİ
Raporda, "Şartlı tahliye koşulları sağlanmasına rağmen keyfi gerekçelerle tahliyeler uzatılmakta ve gözlem kurulu kararıyla bu uygulama gerçekleşmektedir. Hapishanelerde bu durumda olan pek çok mahpus bulunmaktadır. Koğuş değişikliği talepleri reddedilmektedir.  Açlık grevindeki mahpuslara tutanak tutularak etkinlik cezası verilmektedir" ifadeleri yer aldı. 

Sosyal faaliyetlerin (spor, sohbet, kurs) tamamen durdurulduğu söylenen raporda, tutsaklara iç çamaşır dahi verilmediği de yer aldı.

Raporun son bölümünde, anayasa ve uluslararası sözleşmeler hatırlatılarak, şu önerilerde bulunuldu:
▪ "Hapishanelere bağımsız sağlık kurumlarının girmesine ve inceleme yapmasına izin verilmelidir. Hapishanelerin denetiminde başta meslek kuruluşları ve insan hakları örgütleri olmak üzere ilgili kuruluşların yer alacakları şekilde yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
▪ AİHS'in 14. maddesinde düzenlenen 'Ayrımcılık Yasağı' ilkesine göre 'Bu Sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya toplumsal köken, ulusal bir azınlığa aidiyet, servet, doğum başta olmak üzere herhangi başka bir duruma dayalı hiçbir ayrımcılık gözetilmeksizin sağlanmalıdır.'
▪ Ailelerinden uzakta olan mahpusların, maddi koşullar ve hastalıklar nedeniyle gelemeyen ailelerine yakın hapishanelere nakil talepleri kabul edilmelidir.
▪ Hapishanelerde meydana gelen intihar vakalarının önüne geçmek için mahpusları ruh ve bedensel bütünlüklerine yönelik tehditler ortadan kaldırılmalı, insan onuruna yaraşır uygulamalar geliştirilmelidir. Gerekli önlemi almayan ve etkisi olan kişiler varsa etkin soruşturmalar yapılmalı ve yaptırımlar uygulanmalıdır.
▪ Hapishanelerdeki sağlık personeli sayısı arttırılmalıdır. Hastaların havasız, kışın soğuk, yazın sıcak ringler ile hastaneye sevk edilmesi, hastane önlerinde ringler içerisinde saatlerce bekletilmesi uygulamalarına son verilmelidir. Ağır hastaların ring araçları ile değil ambulansla hastanelere sevki sağlanmalıdır. Tek kişilik ring aracı tamamen kaldırılmalıdır.
▪ Hasta mahpusların revire çıkarılmaları, hastaneye sevkleri hızlandırılmalıdır. Teşhis, tedavi ve kontrollerinin uzman hekimler tarafından yapılması sağlanmalıdır.
▪ Kelepçeli muayene ve tedavi uygulamasından vazgeçilmelidir. Bu uygulama nedeniyle birçok hasta mahpusun tedavisi yapılamamaktadır.
▪ Türkiye hapishanelerinde bulunan hasta mahpusların acil ve kalıcı tedavileri yapılmalı, hapishane koşullarında tedavisi yapılamayan/yapılmayan hasta mahpusların da acilen infazları durdurulmalıdır."