2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsaklara yönelik işkenceler sürüyor

Alanya L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edilen Süleyman Acun ve Çorum L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edilen tutsak Selman Büyüktop, sevkler sırasında ve hapishanede uğradıkları işkenceleri aileleri aracılığıyla kamuoyuna duyurdu. 

Hapishanelerdeki hak ihlali, işkencelere her gün bir yenisi ekleniyor. Alanya ve Çorum'da keyfi bir şekilde sürgün edilen tutsaklar, çıplak arama dayatmasına karşı çıktıkları için işkence görerek tek kişilik hücreye konuldu. Tutsak yakınları yaşananlara tepki göstererek, hapishanelerde süregelen zulüm politikalarına karşı güçlü bir tepki vermek gerektiğini vurguladı.

KEYFİ SÜRGÜN SIRASINDA ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI
8 Nisan'da İzmir Ödemiş T Tipi Kapalı Hapishanesi'nden keyfi olarak Alanya L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilen Süleyman Acun, sürgün sevk sırasında çıplak arama işkencesine uğradı. Yaşadığı hak ihlallerini babası Mehmet Emin Acun'la paylaşan Acun, kendisiyle birlikte sürgün edilen Mehmet Salih isimli arkadaşının ise Muğla Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesi'ne götürüldüğünü ve ağır hasta olmasına rağmen tek kişilik hücreye konulduğunu aktardı. Yaşadığı darp ve çıplak arama işkencesi sonrası tek başına karantina koğuşunda kaldığını ifade eden Acun, bazı eşyalarının kendisine teslim edilmediğini dile getirdi ve yaşananlara ilişkin suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Acun'un babası Mehmet Emin Acun, 6 yıl 3 aydır tutsak olan oğlunun pek çok kez sürgün edildiğini ve disiplin cezalarıyla baskılandığını dile getirerek, "Oğlum keyfi bir şekilde sürgün edildi. İnsanlık onuruna yakışmayan çıplak arama dayatmasını kabul etmediği için darp edildi. Bu uygulamalar insanlığa sığmıyor. Tutsaklar üzerindeki baskı ve işkenceler son bulsun" ifadelerini kullandı.

ÇIPLAK ARAMAYA DİRENEN TUTSAK 46 GÜNDÜR HÜCREDE TUTULUYOR
4 Mart'ta Urfa 1 Nolu Kapalı Hapishanesi'nden Çorum L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edilen Selman Büyüktop ise sevk sırasında çıplak arama ve işkenceye maruz kaldığını aktardı. Sürgünden bu yana yani 46 gündür tek kişilik hücrede tutulan Selman Büyüktop'un babası Salih Büyüktop, oğlunun 35 gün boyunca işkence gördükten sonra tutuklandığını ve kendisine 17 yıl 6 ay hapis cezası verildiğini belirtti. 

"Selman, iki cezaevinde de şiddete maruz kalıyor. Arkadaşları ile birlikte Çorum Cezaevi'nde çıplak aramaya maruz kalmış. Tutuklu bulunduğu cezaevinden başka bir cezaevine sevk ediliyor. Bu neyin aramasıdır. Nasıl bir işkence halidir. Selman da bunu kabul etmemiş. Çıplak aramayı kabul etmediği için kafa, kol ve bacaklarına basıp üzerindeki elbiseleri yırtarak çıkarmışlar. O da yaşananlara tepki gösterip slogan atmış. Bu nasıl bir vahşettir" ifadelerini kullanan Salih Büyüktop, oğlunun kaldığı hücreye haftada bir baskın düzenlendiğini dile getirdi. Oğlunun iletişim hakkının kısıtlandığına işaret eden Büyüktop, gördüğü işkence sonucu sağlık sorunları yaşayan Selman Büyüktop'un 2 yıldır ihtiyacı olan tedaviye erişemediğini ifade etti.

Hapishanelerde tutsakların intihara sürüklenmek istediğine dikkat çeken Büyüktop, "Cezaevlerinde uzun bir süredir cenazeler çıkıyor. Ancak buna karşın bir tepki yok. Tüm tutuklular Selman gibi çocuğumdur, kardeşimdir, yoldaşımdır. Onların bu saldırıların karşın ses çıkarılırsa ancak dururlar. Yoksa her gün bir eve cenaze gelir" ifadelerini kullandı.