5 Ekim 2024 Cumartesi

'Tutsakların can güvenliğini sağlanmak devletin yükümlüğüdür'

HDP Milletvekili Gülüm, ağır hasta tutsak Soydan Akay'ın durumuna dikkat çekti. Akay'ın hasta olmasına rağmen tekli hücrede tecrit edildiğini aktaran Gülüm, Adalet Bakanı Gül'e verdiği soru önergesiyle durumu Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, Silivri Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Soydan Akay'ın durumuna ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e soru önergesi verdi. Gülüm, hasta tutsak Akay'ın 4 yıldır tekli hücrede tutularak işkence yapıldığını vurguladı.

Gülüm, kanser tedavisi için Silivri Hapishanesi kampüsü içerisinde bulunan hastaneye götürülen Akay'ın burada sivil bir kişinin yumruklu saldırısına uğradığının bilgisini verdi, saldırıya rağmen Soydan Akay'a darp raporu verilmemesine tepki gösterdi.

Hapishane yönetimlerinin tutsakların yaşamına yönelik yakın bir tehlikenin gerçekleşmesini önleyebilecek önlem alınmadığını kaydeden Gülüm, "Buna rağmen güvenli bir şekilde sağlık hakkına erişmesi gereken bir mahpusa gerçekleşen saldırı engellenmemiştir. Avukatlar tarafından konuya ilişkin hapishane idaresiyle görüşülmek istenmiş ancak idare görüşme taleplerini reddetmiştir" dedi.

Hasta tutsak Akay'ın daha öncede Maltepe Hapishanesinde benzer bir saldırıya maruz kaldığını hatırlatan Gülüm, "Mahpusa yönelik saldırıların faillerinin ortaya çıkarılarak mahpusun can güvenliğinin sağlanması devletin yükümlüğüdür" diye kaydetti.

Gülüm'ün yönelttiği sorular şu şekilde:
• Mahpus Soydan Akay'a hastane bekleme alanında yumruklu saldırıda bulunan failin kimliği tespit edilmiş midir? Bakanlığınız konudan haberdar mıdır?
• Saldırgan hakkında açılmış bir soruşturma mevcut mudur? Saldırgan, mahpus Soydan Akay'ın o saatte hastane bekleme alanında olacağını nereden bilmektedir? 
• Olay esnasında görevli jandarma komutanı ve 10'a yakın jandarma niçin gerekli önlemleri almamış ve faile müdahalede bulunmamıştır?
• 10'a yakın jandarma tek bir mahpusun hastaneye sevki konusunda görevliyken mahpusa niçin çift kelepçe takılmıştır? Aynı 'güvenlik önlemi' mahpusa saldırı yapılırken niçin alınmamıştır?
• Kanser hastası olan Soydan Akay niçin tek kişilik hücrede tecrit edilmektedir? Mahpus özelinde ağırlaşan ayrımcılığın sebebi nedir?
• Hapishane idaresi mahpusun avukatlarıyla görüşme talebini reddederek niçin bilgi vermekten kaçınmıştır? Mahpusun hak arama ve savunma hakkı niçin engellenmektedir? 
• Türkiye genelindeki hapishanelerde tekli hücrede tecrit edilen mahpus sayısı kaçtır? Bu uygulamaya son verme planınız var mıdır?