23 Eylül 2024 Pazartesi

Ukrayna'da onlarca sivil katledildi

Rusya'nın Donbass bölgesine askeri operasyon kararıyla, Ukrayna'nın tamamında Ukrayna ve Rus orduları arasında çatışmalar başladı. Çıkan çatışmalar ve hava saldırılarında onlarca sivil katledilirken, Rus askerleri Çernobil Nükleer Tesisi'ne girdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Donbass bölgesine başlatılan askeri operasyon, bütün Ukrayna'ya yayıldı. Başkent Kiev dahil olmak üzere, Ukrayna'nın pek çok şehrinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ukrayna ve Rusya arasında karşılıklı düzenlenen hava saldırılarında onlarca sivil hayatını kaybederken, ülkenin tamamında çatışmalar ve patlamalar yaşanmaya devam ediyor. Odessa ve Mariapol liman kentlerine hava saldırıları yapıldığı ve 18 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Öte yandan Ukrayna halkı bombardıman altındaki bölgeleri terk etmeye çalışıyor. Pek çok kentte havaalanları kapatıldı ve birden fazla havaalanına saldırı düzenlendi.

Ukrayna hükümetinden yapılan açıklamada, Rusya sınırı boyunca çatışmaların devam ettiği, 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğü ve operasyonun başlangıcından bu yana Rusya'nın ülkeye 203 saldırı düzenlediği belirtildi. Ukrayna hükümeti, kuzeydeki Belarus sınırını geçiş için kullanan Rus ordusunun Çernobil Nükleer Tesisi'ne girdiğini belirtti. Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesi yönetimi kentin artık Ukrayna kontrolünde olmadığını açıkladı.

Ukrayna ordusu ayrıca bazı Rus askerlerinin esir alındığını ve 50'den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

ZELENSKY: HALKA SİLAH DAĞITACAĞIZ
Ukrayna halkına seslenen Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rusya ile diplomatik ilişkileri tamamen kestiklerini kaydederek, tüm halka silah dağıtacaklarını açıkladı. 

Zelensky, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülke başkanıyla Rusya'ya karşı yaptırımlar ve ordularına yardım görüşmeleri yaptığını belirtti, "Kararlı adımlar bekliyoruz" dedi. Zelensky, Batı ülkelerine hava sahasını kapatma, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da Rusya'yla diplomatik ilişkileri kesme çağrısında bulundu.

Lugansk Halk Cumhuriyeti ise, Ukrayna'nın elindeki Sçastye ve Stanitsa Luganskaya kentlerinde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.

Rus ordusu Donbass bölgesinde Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu. Ayrıca, Ukrayna'daki 74 askeri tesisin imha edildiği açıklandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi ise, Ukrayna Sınır Servisi personelinin Rusya-Ukrayna sınırı boyunca tüm görev yerlerini tamamen terk ettiklerini duyurdu.