23 Eylül 2024 Pazartesi

Ukrayna'da son durum: Ülkenin ikinci büyük kenti bombardıman altında 

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü işgal saldırısı 6. gününde devam ederken, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da patlamaların ve saldırıların şiddeti yükseldi. İki ülke heyetinin dün gerçekleşen müzakaresinden bir sonuç çıkmazken, pek çok ticaret devi firma Rusya'ya hizmet vermeyi durdurduğunu açıkladı.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal saldırısı devam ediyor. İki ülke heyeti dün ilk kez Belarus'un Gomel kentinde müzakare masasına oturdu. Yapılan ilk görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmazken, Ukrayna'nın pek çok kentinde çatışmalar ve hava saldırıları devam ediyor. Müzakare görüşmelerinin ise önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor. Son bilgilere göre Ukrayna'da 13'ü çocuk en az 136 sivil yaşamını yitirdi, 26'sı çocuk 400 sivil de yaralandı. Pek çok ülke ve şirket Rusya'ya çeşitli yaptırımlar uygulamaya devam ederken, Ukrayna'da 600 binden fazla kişi ülkeden göç etti.

Başkent Kiev'de bir lojistik merkezi bombalandı, saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti. Şehrin farklı bölgelerinden patlama ve siren sesleri gelmeye devam ediyor. 67 kilometrelik bir Rus askeri konvoyunun ise Kiev'e doğru ilerlediği tespit edildi.

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'da çatışmalar şiddetlendi. Dün geceden itibaren Rus ordusu kent merkezini bombardıman altında tuttu, füzelerle devlet binaları ve kent meydanı vuruldu. Yerleşim yerlerinin de saldırılarda hedef alındığı, en az 10 kişinin öldüğü ve 35 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Mariupol kentini bugün tamamen kuşatacaklarını duyurdu. Kentteki siviller için ise iki farklı noktadan geçiş koridoru açılacağı kaydedildi. Ukrayna ordusunun Donetsk ve Lugansk'taki saldırıları ise sürüyor.

Mastercard, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların parçası olarak birden fazla finans kuruluşunu ödeme ağından engellediğini açıkladı.

Dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketi Maersk, Rusya'ya ve Rusya'dan yapılan teslimatları geçici olarak askıya alacağını bildirdi.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Rus gemilerinin ülke limanlarına demirlemesini yasaklayan kanunun çıkarıldığını duyurdu. Shapps, "Rusya ile ilişkisi olan tüm gemilerin İngiliz limanlarına girmesini tamamen yasaklayan yasayı çıkaran ilk ülke olduk" ifadelerini kullandı.

ZELENSKY: RUS ORDUSU HARKOV'DA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Avrupa Birliği'ne üyelik talebini imzalayarak, Ukrayna halkının Avrupa'ya ait olduğunu dile getirdi. Zelensky ayrıca, Rus ordusunun Harkov'a düzenlediği saldırıyı "savaş suçu" olarak nitelendirildi. Yurtdışından gelecek paralı askerlerin ülkeye vizesiz girişine onay veren Zelensky, AB'ye ise Rusya'ya tecrit uygulama çağrısı yaptı. 

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın vakum bombası olarak bilinen termobarik bir silah kullandığını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Rusya'nın yasaklı silahları kullandığı, savaş suçu işlediği ve sivil yerleşimleri vurduğu yönündeki iddiaları reddetti. 

STOLTENBERG: NATO UKRAYNA'DA ÇATIŞMAYA GİRMEYECEK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun savunma amacı taşıdığını ve Rusya'yla çatışmaya girmeyeceklerini iddia etti. "NATO müttefikleri çeşitli askeri destekler veriyor. Bunlar arasında anti tank silahları, hava savunma sistemleri ve diğer askeri ekipmanların yanı sıra insani yardımlar ve mali destek bulunuyor. Ancak NATO çatışmanın parçası olmayacak. NATO, Ukrayna'ya asker göndermeyecek veya Ukrayna hava sahasında uçak uçurmayacak" ifadelerini kullanan Stoltenberg, Rusya'ya savaşı durdurma ve ordusunu Ukrayna'dan çekme çağrısı yaptı.

NATO Mukabele Kuvveti'ni ilk kez harekete geçirdiklerini hatırlatan Stoltenberg, Fransız askerlerinin bu kapsamda Romanya'ya geldiklerini duyurdu. Stoltenberg ayrıca, Ukrayna'ya saldırıda sadece Rusya'yı değil Belarus'u da yardım ettiği için sorumlu tutacaklarını aktardı.