23 Eylül 2024 Pazartesi

Ukrayna'nın müzakere çağrısına Rusya 'hazırız' dedi

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine başlattığı askeri operasyon devam ediyor. Rus orduları Kiev'e giriş yaparak kentteki pek çok önemli noktayı ele geçirirken, saldırılarda en az 57 sivil hayatını kaybetti. Taraflar, karşılıklı müzakere çağrısı yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine yönelik dün başlayan askeri harekatı devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e kuzeyden giriş yaptı. Ukrayna hükümeti halka silah dağıtmaya devam ediyor. Rusya'nın Çernobil Nükleer Tesisi'ni ve Kiev'in yakınında bulunan Hostomel havaalanını ele geçirdiği belirtildi. Ukrayna Chernihiv'de bulunan Ukrayna Güvenlik Servisi binası yanıyor. Yerel kaynaklar Chernihiv bölgesinde çatışmaların yoğunlaştığı belirtiliyor.

Rus ve Ukrayna orduları, karşılıklı olarak pek çok askerlerinin hayatını kaybettiğini ve bir kısmının da esir alındığını duyurdu.

EN AZ 57 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ
Çatışmaların sürdüğü iki günde, 57'si sivil en az 194 kişinin öldüğü kaydedildi. Ukrayna halkı, ülkeyi tahliye etmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler en az 100 bin kişinin yer değiştirdiğini ifade ederek, sayının 5 milyona varabileceğini belirtti. Almanya ve Polonya hükümeti mültecilere kapılarını açacaklarını duyursa da, Polonya sınırında geçiş yapmasına izin verilmeyen Ukraynalılar, beklemeye devam ediyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın ülkede 33 sivil noktayı vurduğunu ve Kiev'de bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığı açıklandı.

Ukrayna'nın batısında bulunan ve Batılı başkentlerin krizin başında Kiev'den çektiği diplomatik personelinin yerleştirildiği Lviv kentinden de siren sesleri geldiği belirtildi.

ZELENSKY: DÜNYANIN EN GÜÇLÜLERİ BİZİ UZAKTAN İZLİYOR
Ukrayna'nın Batı ülkeleri tarafından yalnız bırakıldığını söyleyen Zelensky, Rusya'ya uygulanan yaptırımların yeterli olmadığına dikkat çekti. Zelensky, "Dünyanın en güçlüleri bizi uzaktan izliyor" ifadelerini kullandı. Zelensky, Avrupa devletlerine kendilerine yardım için hızla harekete geçme, Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına da hükümetlerine bu yönde baskı yapmaları için protesto gösterileri düzenleme çağrısında bulundu.

Zelensky ayrıca, Rusya'yı müzakere masasına oturmaya çağırdı ve "Er ya da geç Rusya bizimle diyalog kurmak zorunda kalacak, bize çatışmayı nasıl sonlandıracağımızı ve bu işgali nasıl durduracağımızı söyleyecek, diyalog ne kadar erken başlarsa o kadar az kayıp olacak" dedi.

KREMLİN: MÜZAKERE HEYETİ GÖNDERMEYE AÇIĞIZ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusuna "Kontrolü kendi elinize alın" çağrısı yaptı ve silah bırakmaya davet etti. Putin, şu ifadeleri kullandı: "Ukrayna silahlı kuvvetlerinin personeline bir kez daha sesleniyorum: Neo-Nazilerin ve radikal milliyetçilerin, çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlıları canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. Kontrolü kendi elinize alırsanız, anlaşmamız daha kolay olacak"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Zelensky'nin müzakere çağrısının ardından Rusya'nın müzakere heyeti göndermeye açık olduğunu ifade etti. Peskov, Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcilerinden oluşan bir heyetin de oluşturulduğunu kaydeden Peskov, heyetlerin Belarus başkenti Minsk'de bir araya gelebileceğini belirtti.

Putin'in Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla telefon görüşmesi yaptığını aktaran Peskov, Lukaşenko'nun heyetlerin Minsk'e ulaşması, güvenliklerinin ve dokunulmazlıklarının sağlanması ve müzakerelerin yapılması için gereken tüm koşulları sağlama sözü verdiğini dile getirdi.

Peskov, Rusya'nın ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlara karşılıklılık ilkesine göre misilleme önlemleri alarak yanıt vereceğini de söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Lugansk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Donetsk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir araya geldi.

UKRAYNA ORDUSU 3 YERLEŞİM BİRİMİNİ HEDEF ALDI
Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamalarda, Donetsk'te yer alan Gorlovka kentinde, Ukrayna ordusunun ateşlediği bir top mermisinin bir okula isabet ettiği ve Ukrayna ordusunun 3 yerleşim birimine 7 ayrı top atışı gerçekleştirdiği söylendi. Saldırılar nedeniyle Donetsk ve Gorlovka yönünde 53 konut, 29 kişi altyapı tesisi ve 2 ulaşım aracı zarar gördü. Gorlovka'da Ukrayna ordusunun bombardımanı nedeniyle 19 trafo merkezinin enerjisi kesildi, 1500 abone elektriksiz kaldı.

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) çatışmalar sırasında Ukrayna'nın Stariy Aydar ile Jeltoy yerleşim yerlerinde 72 askeri araç ya da teçhizatını kaybettiğini açıkladı. Karşı tarafın iki tankı, sekiz piyade aracı, iki zırhlı personel aracı, dokuz otomobil ve bir radar sisteminin imha edildiği kaydedildi. Lugansk güçleri ayrıca, Smel ve Stepov yerleşim yerleri yakınlarında Ukrayna tarafının iki Su-24 uçağını düşürdüklerini belirtti.

PUTİN VE LAVROV'UN BANKA HESAPLARI DONDURULACAK
Avrupa Birliği (AB) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a da yaptırım uygulamaya karar verdi. Avusturya Başbakanı Schallenberg, Putin ve Lavrov'un Avrupa'daki banka hesaplarının dondurulacağını ifade etti.