30 Eylül 2024 Pazartesi

Vahşi sulama nedeniyle Çaltı çayı kuruyor

Vahşi, kontrolsüz ve denetimsiz sulama nedeniyle Sivas Divriğinde bulunan Çaltı çayı, kurumak üzere. Çok sayıda su canlılarının ve doğanın katledilmesine neden olacak bu duruma karşı Güneş Köyü Muhtarı Culha yetkililerine derhal müdahale çağrısı yaparken, kamuoyuna da "Doğa katlediliyor birlikte mücadele edelim" dedi.

Sivas'ın Divriği Kanyonu vahşi, kontrolsüz ve denetimsiz sulama nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kangal, Çetinkaya, Kabakçevliği ve Karamemetli köylerinde patates, ayçiçeği üreticileri usulsüz ve denetimsiz bir biçimde Çaltı çayını dalgıç pompa motorlarıyla kurutuyor. Çayın önü bölüm bölüm kapatılarak her biri saatte en az 200 ton su çekme kapasiteli pompalarla su çekiliyor.

ETHA'ya konuşan Güneş Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Culha, mesafedeki tüm canlıların ölmek üzere olduğuna dikkat çekti. Çetinkaya, Avşar, Keçikaya (Meliköy) köyü, Güneş istasyonu, Güneş Köyü, Aşağı  Karakuzulu, Göcentaşına kadar olan 30-40 km bölümün yüzlerce yıldır ilk kez kuruduğunu söyleyen Culha, "Milyonlarca balık, yüzlerce dağ keçisi, onbinlerce keklik, vaşaklar, üveyik diğer kuşlar, tavşan, tilki, kurtla tüm canlılar yok olacak" dedi. 

Devlet İl Tarım'dan gelen yetkililerin tespit tutanağı tuttuğunu belirten Culha, "Bazı kısımlarda su tamamen kuruduğu için canlıların birçoğu susuz kaldığından telef oldu. Bu şekilde 3-5 gün daha devam ederse milyonlarca balık başta olmak üzere su hayvanları ölecek. Üstelik göletlerde su kaldığı ve akmadığı için hastalığa da sebep olacak. İnsanlar tarım hayvanlarını sulamaya getiriyorlar" ifadelerini kullandı. 

Devlete derhal müdahale etme çağrısı yapan Culha, kamuoyuna da şöyle seslendi: "Burası hepimizin memleketi. Doğa niye katledilsin. Bunlara müdahale etmemiz ve birlikte mücadele yürütmemiz lazım."