4 Ekim 2024 Cuma

Van'da 'insan hakları' paneli

Van'da düzenlenen "İnsan hakları" panelinde Kandıra'da katledilen Garibe Gezer anıldı. Gaibe'nin hapishanedeki eyleminin bir mesaj olduğunun altı çizilen işlenen suçların pervasızlığının yargı sisteminden geldiği vurgulandı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği ve Van-Hakkari Tabip Odası tarafından "İnsan hakları" paneli düzenlendi. Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Tarihçi Ayşe Hür ve Avukat Ramazan Demir katılırken, panelin moderatörlüğünü ise İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş yaptı.

Panel öncesi açış konuşması yapan Van Baro Başkanı Avukat Zülküf Uçar, ülkede ciddi insan hak ihlallerinin yaşandığını belirterek, bu hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için mücadele edeceklerini söyledi.

HÜR: BU ÜLKEDE KÜRT KÖKELİYİM DERSEN HAKLARIN TANINIYOR
Tarihçi Ayşe Hür, Türkiye'nin ayrımcılık üzerine kuruluşunu ilan ettiğini belirterek, Türkiye tarihinde yaşanan soykırımların da bunun önemli örnekleri olduğunu söyledi. Anayasanın bir ülkenin en temel kitabı olduğunu ancak en önemli durumun da bunun uygulanabilirliği olduğunu anlatan Hür, "Anayasanın hiçbir hükmü bu ülkede doğru bir biçimde uygulanmadı. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluş öncesi bazı halkların isimlerini ve haklarını zikrederken, kurulduktan sonra artık diğer halkların hiçbirinin isimlerini bile göremedik. Bu halkların yerine artık Türk halkı ve Türkler denilmeye başlandı. Kuruluş sonrası yapılan anayasalarda bu ülkede yaşayan herkes Türk olarak kabul ediliyor. Öte yandan da 'Ben sana haklarını tanırım ama Türküm dersem tanırım' diyor ve bu durum tarih boyunca da devam etti. Bu ülkede bir Kürt ancak ben 'Kürt kökenliyim' derse bazı haklar tanınıyor. Bir Kürt, Kürt toplumu adına konuşmamak ve onların itirazlarını dile getirmemek şartıyla ancak bu ülkede bir noktaya ulaşabiliyor. Yine bu ülkede yaşam hakkı ihlali Cumhuriyet tarihi boyunca istisnasız bir şekilde hayata geçirildi. Yine işkence bu toprakların ve hukuk normlarının bir parçası haline getirildi" dedi.

GERGERLİOĞLU: GARİBE'NİN MESAJINI ALMALIYDIK
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kandıra Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer'in mektubunu okudu. Gergerlioğlu, "Tüm bu yaşananların Kürt meselesindeki çözümsüzlükten kaynaklandığını iyi biliyoruz. Devlet, klasik devlet reflekslerinden vazgeçmediği sürece Kürt sorunu çözülmez" ifadelerini kullandı. Ölümden sonra da Garibe'nin rahat bırakılmadığını dile getiren Gergerlioğlu, "Garibe'nin eylemi toplumu ve devleti protesto eylemi ve sitemidir. Bu mesajı almalıydık. Garibe öldükten sonra da rahat bırakmadılar. İnsanlık dışı bir tavır uyguladılar. Garibe, bir büyük utanç olarak tabuta kamyonetin arkasına atıldı. Bunlar tarihe düşsün ve unutulmasın" diye konuştu.

Hapishanelerde yaşanan hukuksuzluklara değinen Gergerlioğlu, iktidarın bu şekilde devam etmesi durumunda 2024 yılında hapishanelerdeki kişi sayısının 500 bini geçeceğini söyledi. İmralı Hapishanesi başta olmak üzere birçok cezaevinde ağır tecrit koşullarının olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, "Türkiye'de barışın önü ancak Öcalan ile görüşler sonucu açılır. Bu görüşmenin önü açılmazsa 200 yıl daha bu sorun devam eder" dedi.

'SUÇ İŞLEYENLERE PERVASIZLIĞI YARGI SİSTEMİ VERİYOR'
Son olarak konuşan Avukat Ramazan Demir ise bugün ülkenin geldiği durumun en temel sorumlusunun yargı kurumu olduğunu belirtti. Mesleğine ihanet eden hakim ve savcılar olduğu sürece bu acıların yaşanmaya devam edeceğini belirten Demir, "AİHM'de Selahattin Demirtaş için verdiğimiz hukuk mücadelesinde en önemli şey arşiv. Bu günleri gelecek nesiller görsün diye mahkeme kayıtları çok önemli. Siyasetçilerin mahkemelerde savunma yapmasının en temel nedeni suçların ifşasının kayıtlara geçmesidir. Cizre bodrumlarını AİHM'de tartıştık ve Cizre'de yaşananları tüm dünya duydu. Bunlar çok önemli kayıtlar. Bir gün verdikleri bu kararlar, bu suçu işleyenlerin iddianamesi olacaktır. Bu iktidar ne olursa olsun uluslararası kararları uygulamak zorunda kalacaktır. Diğer yandan bizi koruması gereken mahkemeler daha çok mağdur ediyor. Ülkenin bu duruma gelmesinin en önemli kurumu mahkemelerdir çünkü bu suçları işleyenlere bu pervasızlığı veren yargı sistemidir" diye konuştu.

Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.