2 Ekim 2024 Çarşamba

Yamanlar Sanat ve Hayat Kültür Evi açıldı

İzmir'in Bayraklı ilçesinde bulunan Yamanlar'da Sanat ve Hayat Kültür Evi açıldı. Çeteleşmeye, yozlaşmaya ve uyuşturucuya karşı gençlerle birlikte üretimin yapılacağı kültür evinin açılışında kültür evinin kolektif bir ürünün emeği olduğu vurgulandı. 

Yamanlar Sanat ve Hayat Kültür Evi açıldı. Açılış Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP İzmir İl Eşbaşkanların Berna Çelik ve Çınar Altan, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Birkan Polat, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Eş Sözcüsü Sabri Gül, Kaldıraç, yerel dernekler ve spor kulüpleri üyelerinin de katılımıyla gerçekleşti. 

TOPRAK: KOLEKTİF EMEĞİMİZLE GÜÇLENDİRECEĞİZ
Kültür evi gönüllülerinden Gamze Toprak, herkesi selamlayarak kısa bir açılış konuşması yaptı. Toprak, "Bu düzenin bize dayattığı yaşamı her yerde görüyoruz. Bir liseli test kitabı almakta bile zorlanıyor. Üniversiteyi bırakmak zorunda kalan gençler, ev emekçisi kadınlar bu düzende yeteneklerini geliştirmek için bin bir zorluk çekiyor. Bizler bir grup gönüllü sosyalist olarak bu kültür evini açmak istedik. Her yeri ticarileştiren bu sisteme inat birlikte üretmek, birlikte öğrenmek ve birlikte eğlenmek istedik. Haftalardır Yamanlar'da kapı kapı sokak dolaşıyoruz. Sizlere 'Nasıl bir kültür evi isterseniz' diye sorduk. Sizlerden aldığımız yanıtlarla burayı açtık. Bazen kursiyer, bazen belletmen olmak istediğinizi söylediniz. Burayı kolektif emeğimizle güçlendireceğimize inanıyoruz."

TÜMÜKLÜ: YAMANLAR GİBİ BİR MAHALLEDE KOLEKTİF EMEĞİ BÜYÜTECEĞİZ
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise kitleyi göstererek, "Umut vaat eden bir toplamız bugün" dedi. Uzun bir zamandır AKP-MHP faşist rejiminin katliam siyaseti ile gelinen sonucun ortada olduğunu söyleyen Tümüklü, "Görüyorsunuz ki genç arkadaşlarımız oldukça az. Bu ülkede özgürlük, adalet isteyenler Suruç'ta katledildi, yaşam alanları daraltıldı, kurumlarımız kapatıldı, doğamız talan edildi. İşte bütün bu yıkımın tasfiye saldırılarının karşısında hepimiz bir adım geri durduk. Kimimiz yolda kaldık, kimimiz tutsak düştük ama her şeye inat umut fışkırıyor. İşte burada olduğu gibi kapitalizmin emekçi semtleri teslim almaya çalışması gibi bir mermeri kırmak, bir kültür evi açmak büyük bir direniş. Bugün işçi ve emekçiler olarak adalet ve özgürlük mücadelesini büyütmek diğer taraftan da sanat ve kültürü üretmek görevimiz. 
Sosyalist bir çizgide sanat yapabilmek için yan yanayız. Yamanlar gibi antifaşist/antikapitalist bir mahallede kolektif üretimi büyütmek gibi bir görevimiz var. Yamanlar Sanat ve Hayat Kültür Evi'ni sürdürmek hepimizin görevidir. Faşist rejim burayı kuşatacak, ablukaya alacak biliyoruz. Birlikte üretemezsek böyle kurumları ayakta tutamayız" dedi. 

'BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ, BİZ KAZANACAĞIZ'
Bir  tarafta AKP-MHP faşist çetesi, diğer tarafta ise Millet İttifakı olduğunu ancak halkların alternatifsiz olmadığının altını çizen Tümüklü, "Sosyalistler olarak burası Kürt halkının asimilasyonuna karşı Kürtçe dil merkezi, Alevi halkının inancını yaşatacağı, özsavunma hakkını kullanan kadınların yaşam alanı, geleceksizliğe mahkum edilen gençlerin, yok sayılan LGBTİ+'ların birlikte üreteceği bir alan olacak. Bunu birlikte başaracağız, biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

ÇEPNİ: BU DERNEK HEPİMİZİN KOLEKTİF EMEĞİYLE ÇOĞALACAK
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise Yamanlar'ın devrimci geleneğe sahip olduğunu kaydetti. "Çok alın teri döküldü bu semtte" diyen Çepni, mahallenin tarihini hatırlattı. Çepni, "Bugün derneklerimize, partilerimize sahip çıkmak sadece dayanışmayı içermiyor, doğrudan faşizme karşı mücadeleyi de içeriyor. Bu nedenle bu dernekler büyümeli ve hayatı içermelidir. Sanat ve hayat kültür evinde çürümeye karşı eşitliğin, özgürlüğün ezgileri yeşerecek. Gençler yeni yaşamı inşa etmek için kendileri üretecek. İçinde bulunduğumuz koşullar ağır olabilir, bu çelişkiler derinleştiği içindir. Bu dernek hepimizin kolektif emeği ile çoğalacaktır. Burada ortaya koyduğumuz emek her yerde yeşerecektir. Devrim ve sosyalizm mücadelesi kesintisi sürüyor ve zafere kadar sürecektir. Bu hepimizin emeği sayesindedir" dedi. 

ÇELİK: SANAT OLMADAN RUH DOYMAZ
HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik de asimilasyon ve uyuşturucunun, madde bağımlılığının arttığı son süreçte buna karşı mücadelenin önemine dikkat çekti. Çelik, "Böyle emekle, mücadeleyle kültür evinin açılması hem gençlerimizin önümüzdeki süreçte yaşamına, mücadelesine katkısı olacak. Sanat olmadan ruh doymaz, ruh olmadan hayat olmaz; hayat olmadan, kültür olmadan, yaşam olmaz, biz kültürümüzü böyle sanat evlerinde tanıyıp öğreneceğiz" diye konuştu.  

GÜL: SİSTEMİN DAYATTIĞI YAŞAMIN DIŞINDA BİR YAŞAM
HDK İzmir Eş Sözcüsü Sabir Gül de 24 Nisan'a dikkat çekti ve ekledi: "24 Nisan Ermeni, Keldani, Ezidi ve Süryani halklarının soykırım yıl dönümü. Elbette sadece 24 Nisan katliamlar sürecinin başlaması değil aynı zamanda asimilasyonun, dayatmacı bir kültürün başlangıcı" dedi. Gül devrimci sanatın, sosyalist kültürün temel taşının Yamanlar'da atılmasının, sistemin dayattığı yaşamın dışında bir yaşam mücadelesinin yürütülüyor oluşunun son derece kıymetli olduğunu dile getirdi. 

POLAT: BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ
SGDF MYK üyesi Birkan Polat, devrimci mahallerde gençlerin geleceksizliğe mahkum edilmesinin devletin özel bir politikası olduğunu kaydetti. Polat, "Gençleri çeteleşme ve uyuşturucudan uzak tutup; sosyalist devrimci sanat ve hayatı burada gerçekleştireceğimiz, birlikte üreteceğimiz bir kültür evi olacak. 

Etkinlik konuşmaların ardından şarkı, türkü ve halaylarla devam etti.