6 Ekim 2024 Pazar

Yangın bölgesine gitmek isteyen HDP ve DBP heyetine jandarma engeli

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP milletvekillerinden oluşan heyet, orman yangınlarının sürdüğü Hozat'ta incelemelerde bulundu. Yapılan açıklamanın ardından yangın bölgesine gitmek isteyen HDP ve DBP heyeti Jandarma tarafından engellendi.

Dersim'in Hozat ilçesinde 17 Ağustos'ta askeri operasyon sonucu Tanzig (Danzi), Kurukaymak köyleri ile Koçeri Mezrası'nda başlayan orman yangını, Uzunmeşe, Değirmendere, Dereköy köyleri ve Ovacık ilçesinin Buzlutepe (Karper) köyüne bağlı Çamurek ve Hınzori mezralarına yayıldı. Yangına 13 gün sonra müdahale edildi. Ancak rüzgarın etkisiyle yangın yayılarak devam ediyor.

Dersim Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısıyla bir araya gelen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Mahmut Tuğrul, Mehmet Rüştü Tiryaki, EMEP, İHD, SMF, ESP, DİSK, KESK yöneticileri, Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Akpazar (Peri) Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi ve bölge halkı, yangının devam etitği bölgede inceleme yaptı. Heyet izlenimleri ardından burada basın açıklaması yaptı. 

'SENARYO AYNI'
Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz, çıkan orman yangınına 13 gün sonra müdahale edilmeye başlanıldığına dikkat çekerek, bu durumun manidar olduğunu kaydetti. Yangına havadan müdahalenin yapılmaya başlanıldığını belirten Yeşilgöz, Dersim'de yıllardır aynı senaryonun uygulandığını ifade ederek, "Dersim'de, Kürt coğrafyasına yönelik senaryoda bir değişiklik olmuyor, figüranlar değişiyor, oyuncular değişiyor ama senaryo aynı. Bir coğrafya yakılarak, yıkılarak yok ediliyor. Biz bu yangıları coğrafyamıza, ormanlarımıza, dilimize, kültürümüze top yekün bir saldırı olarak görüyoruz" dedi. 

'KAMUOYUNUN BASKISI SONUCU MÜDAHALE BAŞLADI'
"Güvenlik politikaları" adı altında Kürt coğrafyasının yıllardır yakıldığını ifade eden DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, yangının 13 gün önce askeri operasyon sonucu başladığını ve yangına yeni müdahale edildiğine dikkat çekti. Dersim'de siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri, ekolojistler ve halkın yangının çıktığı ilk günden bu yana kamuoyu oluşturmaya çalıştığını hatırlatan Aydeniz, "Bugün yangına bir müdahale başladı. Doğanın tahrip edilmemesi için yapılan müdahaleyi kıymetli buluyoruz ama bizler biliyoruz ki; bu müdahale kendi istekleriyle değil, kamuoyunun yarattığı baskı sonucudur" ifadelerini kullandı.

'BİLİNÇLİ YAKILIYOR'
Kürt coğrafyasının 1938'den beri devlet eliyle bilinçli bir şekilde yakılıp, yıkıldığını söyleyen Aydeniz, "Bu orman yangınları yüz yıllık yok etmenin, Kürt halkına düşmanlığın politikasıdır. Ülkenin batısında çıkan yangınlarda oluşan kamuoyu ve yapılan müdahaleden söz konusu iken Kürdistan'da çıkan yangınlarda yangına müdahaleler engelleniyor. Bu politikalar, yüzyıllardır kendi coğrafyasında diliyle, kültürüyle inançlarıyla yaşayan Kürt halkına karşı yapılan güvenlikçi düşmanlık politikalarının sonucu olduğunu biliyoruz. Yıllardır bu değerlere ve doğaya karşı yapılan müdahalelerle bölge insansızlaştırılmak isteniliyor" diye belirtti.

'MÜCADELE EDECEĞİZ'
Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, bugüne kadar bütün iktidarların politikalarına rağmen mücadelelerinden vazgeçmediklerini belirten Aydeniz, "Mücadelemizle, kendi dil ve kültürümüzle yaşamaya devam ettik. Bundan sonrada mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Daha sonra söz alan HDP milletvekileri Mahmut Toğrul ve Mehmet Rüştü Tiryaki de orman yangınlarının nedenlerine dikkat çekerek, sorumlu olarak hükümeti işaret etti.

ORMAN YANGINLARINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Ardından söz alan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, orman yangınlarına karşı birlikte mücadelenin önemine dikkat çekerek, Dersim'e gelen heyete teşekkür etti.

YANGIN BÖLGESİNE GİDİŞE JANDANMA ENGELİ
Açıklamanın ardından yangının devam ettiği Amutka bölgesinde bulunan köyleri ziyaret etmek üzere yola çıkarken, bölgeye yakın Bilgeç (Aslıca) Karkakolu tarafından durduruldu. Vandarma, Valilik tarafından "Geçişlere kim olursa olsun izin vermeyin" talimatı aldıklarını belirterek DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, milletvekilleri ve halkıh geçişlerine bölgede sürdürülen operasyonu gerekçe göstererek izin vermedi.

Heyet bunun üzerine HDP Ovacık ilçe binasına geçti.

Heyetin bölgedeki incelemeleri sürerken, saat 18.00'de Dersim merkezde bulunan Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yapması bekleniyor.