7 Ekim 2024 Pazartesi

Yangın ekoloğu Bekar: Yangınlar aynı anda çıkar, mücadeleyi öğrenmeliyiz

Yangın ekoloğu İsmail Bekar, yangınların aynı anda çıkabileceğinin ve bunun gayet normal olduğunu söyledi. Ekipman teminlerinin doğaya bir fayda sağlamayacağının baskılanan yangınların yıllar sonra daha büyük şekilde yaşanacağına dikkat çeken Bekar, yangınla yaşamayı öğrenmek gerektiğinin altını çizdi.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangınları devam ediyor. Özellikle son yıllarda yaşanan mega orman yangınlarıyla iklim krizi bir kez daha gündeme geldi. Sıcaklıkların yükselmesi, sıcak hava dalgalarının yayılması ve yağışlarda yaşanan değişiklikler de yangınların artmasıyla doğrudan ilişkili.

Öte yandan insan aktiviteleri de yangınların çıkması ve yayılması yönünde oldukça etkili. ETHA'ya konuşan yangın ekoloğu İsmail Bekar, yangınların söndürülmesinin zorluğuna dikkat çekti. Orman Genel Müdürlüğü çalışanları, itfaiye ekipleri ve bölge halkının yangınla yürüttüğü mücadelenin önemine değinen Bekar, "Yangın söndürmek çok zor. 10-20 tane uçak da olsa büyük yangınların yaşanması kaçınılmaz" dedi.

'YANGIN SİSTEMLERİN DOĞAL BİR PARÇASIDIR'
İklim değişikliğine işaret eden Bekar, "İnsan aktiviteleri de ortada. Öyle ya da böyle büyük yangınlar hissedilecek. Diyelim 10 ya da 20 uçak aldık ve tüm yangınları baskıladık, iş öyle bir noktaya gelecek ki yıllar sonra bir yangın çıkacak ve baskıladığımız tüm alanlarda çıkan yangını söndüremeyeceğiz. Bunlar daha önce yaşandı, tecrübe edildi. Bunlara dayanarak söylüyorum. Yangınla yaşamayı öğrenmeliyiz. Amerika ilk kolonize edildiğinde tüm yangınları engellemeye başladılar. O dönem de yerliler kontrollü yangınlar çıkardı bu yangınlarla çeşitli aktivitelerle faydalar sağlandı; tarım alanlarında ya da ilaçlar için. Öte yandan daha büyük yangınların çıkmasını  engellemek için kontrollü yangın çıkarıyorlardı. Amerika şimdi yerlilerle birlikte tekrar çalışma yürütüyor çünkü o kültürü geri kazandırmak istiyor. Çünkü yangın bu sistemlerin doğal bir parçasıdır" dedi.

'YERLEŞİM YERLERİNİN PLANLAMALARI DÜZGÜN YAPILMALI'
Temin edilecek ekipmanların tek başına yeterli olmadığını söyleyen Bekar, "Yerleşim ve turizm merkezlerinin planlamasının düzgün yapılması lazım ki can ve mal kaybını en aza indirelim" diye konuştu.

'YANGINLA YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ'
Yangınların insanlar tarafından çıkarıldığı tezinin her durumda geçerli olmadığını kaydeden Bekar, özellikle Akdeniz bölgesinde orman yangınlarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bekar, "Akdeniz milyonlarca yıldır yangınla beraber yaşıyor. Yangın tarihi insanlarla ilişkilendirilir ama ilk yangın 300 küsur milyon yıl önce dünyada yaşandı. İnsanlardan önce vardı sonra da olacak. Evet insan aktiviteleri sonucu çıkıyor ama yangın potansiyeli denen bir şey de var bunu görmezden gelemeyiz. Yangınla yaşamayı öğrenmeliyiz" ifadelerini kullandı.

'SPEKÜLASYONUN BİR FAYDASI YOK'
Yangınların ardından ortaya çıkan spekülasyonları hatırlatan Bekar, "Spekülasyonun ne orman görevlilerine, ne evinde oturan insana ne de bilim insanlarına faydası var" diye konuştu.

'YANGIN AYNI ANDA ÇIKAR'
Bekar, şöyle devam etti: "Yangın aynı anda çıkar. Aynı andan kasıt aktif olarak yanmaya devam eden yangın; saniyesi saniyesine, dakikası dakikasına çıkması gerekmez. Aynı gün biri sabah, biri öğlen, biri akşam çıkar. Bunlar aynı anda yanmaya devam eder bu gayet doğal ki dünyanın her yerinde görülür. Yunanistan ABD'den yardım istedi çıkan yangınlar için. Uydu haritasına baksanız ayna anda çıkan yangınları görürsünüz. Türkiye belki aynı anda 25 yangın çıkacak bir ülke değil ama aynı anda yangınlar çıkar. Bir kısmı sabotaj olabilir, bir kısmı doğaldır. Sakin kalmakta, spekülasyon yapmamakta fayda var.

"İnternette sürekli karamsar ve kötü mesajlar paylaşmamak gerek. Sadece Türkiye yaşamıyor, geçen yıl Norveç yangınla mücadele için Ukrayna'dan yardım aldı. Bunlar absürt değil. Yangınla mücadele zor bir şey. Benim naçizane tavsiyem sakin olunmalı; karamsarlık insanlara daha da kötü hissettirecektir."