30 Eylül 2024 Pazartesi

'Yasakçı zihniyet Mersin'de sürdürülmek isteniyor'

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Mersin'de düzenlenecek konserin yasaklanmasına tepki gösteren İHD Mersin Şubesi, kamu güvenliğini asıl tehdit edenin iktidarın yasakçı, tekçi zihniyeti olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında düzenlemeyi planladığı konsere valilikten yasak gelmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Kamu da biziz barış da, barış yasaklanamaz" pankartı açılan eylemde, "Barış talebi kamu düzenini bozuyormuş", "Türküler ne zaman kamu düzenini bozdu" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan İHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Hakkı Demir, ülkede son dönemde artan sanat ekinlikleri ve konser yasaklarına dikkat çekerek, 1 Eylül konserinin yasaklanma gerekçesinin "kamu güvenliğini tehdit" olduğunu belirtti.

Özellikle Kürt sanatına ve sanatçılarına dönük yasakların Mersin'de devam ettirilmek istendiğini ifade eden Demir, "Konserlerimizdeki ülkemizin renkliliğini yansıtan çok dilliliği mi sizi rahatsız ediyor? Kamu güvenliğini tehdit eden sizin bu yasakçı zihniyetin, farklı inançlara, kimliklere, farklı düşüncelere olan tahammülsüzlüğünüzdür" dedi.

Valiliğin yasaklama kararının hukuksuz olduğunu söyleyen Dermir, her türlü tekçi anlayışı reddettiklerinin altını çizdi. Yasak kararına ilişkin yürütmeyi durdurma davası açacaklarını kaydeden Demir, şöyle devam etti: "Keyfiliğin karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz. Dayanışma konserimiz yasaklanmıştır ancak mücadelemiz devam edecek ve ileriki bir tarihte dayanışma konserimizi yapmayı planlıyoruz."

Eylem, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla son buldu.