4 Ekim 2024 Cuma

Yaşamını yitiren hasta tutuklu Halil Güneş'e ilaçları verilmemiş

Hayatını kaybeden hasta tutsak Halil Güneş'in cenazesini almak için ailesi ATK önüne geldi. Güneş'in cenazesinin nerede defnedileceğine ailenin karar vereceği öğrenildi. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde bulunan ve tüm çağrılara rağmen tahliye edilmeyen hasta tutuklu Halil Güneş, bu sabah saatlerinde Diyarbakır 2 No'lu Hapishanesi'nde tutulduğu tek kişilik hücresinde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Güneş'in cenazesi, Diyarbakır'da bulunan Adli Tıp Kurumu'na (ATK) kaldırıldı. Güneş'in Adana'da yaşayan ailesi, cenazeyi almak için Diyarbakır'a doğru yola çıktı.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Bünyamin Şeker ile demokratik kitle örgütleri temsilcileri, cenazenin kaldırıldığı ATK'nin önüne geldi. Hapishanelerdeki hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu hizmet binasında 30 gündür Adalet Nöbeti tutan aileler de ATK binası önüne geldi.

Güneş'in cenazesinin nerede defnedileceğine ailenin karar vereceği öğrenildi. Olayın duyulması üzerine hapishaneye giden TUHAY DER yöneticilerinden avukat Aslıhan Bulut, Güneş'in geçtiğimiz günlerde muayene için hastaneye götürüldüğünü ve dönüşte diğer oda arkadaşlarının açık görüşlerini engellemek istemediği için tek kişilik hücreye gitmeyi talep ettiğini aktardı. Güneş'in 5 gündür tek başına hücrede tutulduğu ve sabah saatlerinde yapılan sayımda yaşamını yitirmiş halde bulunduğunu belirten Bulut, kanser hastası Güneş'e uzun zamandır ilaçlarının verilmediğini ve bundan kaynaklı hapishane idaresine defalarca dilekçe yazılmasına rağmen talebin karşılanmadığını öğrendiklerini paylaştı.