23 Eylül 2024 Pazartesi

Yazar Hasan Polat Avrupa'da okurlarıyla buluştu

Yazar Hasan Polat, Avrupa'da düzenlenen etkinliklerde okurlarıyla buluştu. Etkinliklerde, hapishane direnişleri üzerine yapılan konuşmalarda devrimci tutsaklarla dayanışmanın önemine dikkat çekildi. 30 yıllık tutsaklığı hakkında aktarımda bulunan Polat, devrimci tutsakların her zorluk altında mücadeleyi sürdürdüğünü kaydetti. 

Ceylan Yayınları'ndan "Halden Hale Kelimeler" kitabının yazarı Hasan Polat, Avrupa'da okurlarıyla buluştu. Almanya ve İsviçre'de düzenlenen etkinliklerde kitabın tanıtımı yapılırken, Polat'la söyleşi de gerçekleşti. Etkinliklerde ayrıca devrim ve komünizm mücadelesine can veren devrim şehitleri anıldı. 

ALMANYA
Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen etkinlik hapishanelerde ölümsüzleşen devrimci tutsaklar anısına saygı duruşuyla başladı. 

30 yıl boyunca farklı hapishanelerde tutsak olan Hasan Polat, tutsakların ağır koşullar ve her şart altında devrim düşlerini büyüttüğünü, üretmeye devam ettiğini kaydetti.

TUTSAK ANNESİ GÜLMEZ ANNE DE ETKİNLİKTE YER ALDI
Tutsak Ali Gülmezin annesi Gülmez ana da etkinliğe katıldı. Gülmez ana yaptığı konuşmada, 80'li yıllardan günümüze hapishane direnişlerine dair tanıklığını ve gözlemlerini anlattı. Tutsaklarla dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Soru ve cevaplarla süren söyleşi, hapishanelerle dayanışmanın Avrupa ayağını ören Tutsakların Sesi Platformu'nun (TSP) önemine dikkat çekildi. Avrupa'da da tutsaklarla dayanışmanın çok önemli olduğuna vurgulandı.

BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI
Daha sonra 8 Mart ve Newroz değerlendirildi. Tüm saldırılara ve engelleme girişimlerine rağmen milyonların sokağa akmasının umut verici olduğu belirtilen konuşmalarda, işçi direnişleri selamlandı. Ezilenlerin sorun ve taleplerini sokakta dillendirmesinin, korku duvarının aşılmasının kıvılcımları olduğu ifade edildi. Mücadeleci güçlerin örgütlenmesi için politik öznelere önemli görev ve sorumlulukların düştüğü vurgulandı. Kürt halkının özgürlük talebinin, işçi sınıfının ve ezilenlerin mücadelesi ile birleşmesinin önemine değinildi.

Etkinlik, sorulara verilen yanıtlarla, alkışlarla bitirildi.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen etkinlikte hapishanelerde yaşamını yitiren tutsaklar anısına saygı duruşu yapıldı. 

Hapishanede direnişin önemine dikkat çeken Polat, devrimci tutsakların her şart altında ve tecrit koşullarına rağmen düşünsel üretimini sürdüklerini kaydetti. 

Güncel siyasal gelişmeler hakkında yapılan kısa sunum sonrası Polat ile kitabı hakkında söyleşi devam etti. 

Etkinlik yazarın kitabını imzalamasıyla sona erdi. 

DEVRİM ŞEHİTLERİ ANISINA SAYGI DURUŞUYLA BAŞLADI
Zürih
'te "Halden Hale kelimeler" adlı kitabını imzaladığı panelde söyleşi gerçekleştirdi. Etkinlik hapishaneler başta olmak üzere devrim mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu ile başladı. Okurlarının Polat'ın söyleşisine yoğun ilgi gösterdiği  etkinlik, İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu'na bağlı (İGİF) Eğitim ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

DEVRİMCİ TUTSAKLARIN MÜCADELE YÖNTEMLERİ
İki bölüm halinde süren panelin birinci bölümünde Türkiye ve Kürdistan'daki hapishanelerde yaşanan sorunlar ve tutsakların mücadele yöntemleri üzerine konuşan Polat, ikinci oturumda ise yaptığı değerlendirmelerle Türkiye ve Kürdistan'daki güncel siyasi süreci anlattı. Halen hapishanelerde on bini aşkın devrimci tutsağın olduğuna dikkat çeken Polat, "Kesintisiz mücadele yürütülen bu alanlarda tecrit sistemi, İmralı'daki uygulamaların genele yansıması, hasta tutsaklar ve ağırlaştırılmış müebbet alan arkadaşlarımızın yaşadıkları ihlallerde hayat bulmaktadır" şeklinde konuştu. Güncel sorunun hasta tutsaklara yönelik hak ihlalleri olduğuna dikkat çeken Polat, "Bunu tecridin en ağır biçimi olan ağırlaştırılmış müebbet takip etmektedir" dedi.

'KÜRT DEVRİMCİ TUTSAKLAR HEDEF ALINIYOR'
Tutsakların düşünsel bakımdan tecrit etmenin ve tecridi ağırlaştırmanın bir yöntemi olarak günlük, haftalık gazetelerin içeri alınmaması devrimci geleneğe ait dergilerin yasaklanması sınırlı sayıda kitap alımı olarak açıklayan Polat, ayrıca tecridi ağırlaştırmanın bir aracı olan şartlı tahliye kurumları ile fiili olarak "ceza"sı biten özellikle Kürt devrimci tutsakların hedef alındığı ve tahliye süreçlerinin engellendiğini dile getirdi.

'BİR DÖNEM KAPANDI'
İkinci bölümde daha geniş bir birleşik mücadele cephesinin oluştuğu Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeleri değerlendiren yazar Polat, son süreçte yaşanan işçi direnişlerinin önemine vurgu yaparak, Kürt hareketinin işçi eylemlerine mesafesinin bu  kitlesel ve yaygın eylemlere verilen desteklerle, milletvekilleri düzeyindeki sahiplenmelerle aşıldığını belirtti. 2015'den beri süren saldırı politikasının bir sonucu olarak sadece HDP'den 8 bin öncü gücün tutsak alındığını ve ülkede siyasal faaliyetin yapılamaz hale getirildiğini vurgulayan Polat, son süreçlerdeki işçi eylemleri 8 Mart eylemleri ve Newroz'un nicel ve nitel gücünün bir dönemin kapandığı ve yeni bir mücadele döneminin başladığının göstergesi olduğunun altını çizdi.

Devrimci birleşik güçlerin bu konuda üzerine düşen görev ve sorumlulukları bulunduğunu belirten Polat, söyleşisini soru ve cevaplar şeklinde devam eden bölümle tamamladı.

Hasan Polat etkinliğin sonunda  ideolojik, politik ve teorik metinlerinden oluşan ve hapishanede yazmış olduğu "Halden hale kelimeler" kitabını imzaladı.