24 Eylül 2024 Salı

Yemeksepeti işçileri: Sömürü düzenine karşı kazanacağız 

Yemeksepeti kuryeleri, kendilerine dayatılan yetersiz ücret zammına karşı 5 gündür eylemde. Kontak kapatan ve hakları için mücadele eden Yemeksepeti işçileri birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti.

Yemeksepeti kuryeleri direnişlerinin 5. gününde İstanbul, Ankara, Eskişehir başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıktı. İstanbul'da da Levent'te bulunan firmanın genel merkezi önünde bir araya gelen kuryeler, bir kez daha 5 bin 500 lira sabit ücret, yan haklar ve sendikalaşma hakkı taleplerini yineledi.

Direniş alanında ETHA'ya konuşan kuryeler mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Ağır çalışma koşulları, gasp edilen hakları ve direnişlerini konuştuğumuz işçilerden Nurkay Abakan, Tanju Karakoç ve Soner Demirer dayanışma çağrısı yaptı.

'BİRLİK VE BERABERLİKLE KAZANACAĞIZ'
Yemeksepeti kuryesi Nurkay Abakan, sefalet ücretine hayır dediklerini ve haklarını istediklerini belirtti. Abakan, yaz kış, yağmur çamur, gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade ederek, asgari ücrete mahkum olduklarını aktardı. 5 bin 500 lira sabit ücretin en temel talepleri olduğunu dile getiren Abakan, artan enflasyon ve zorlu yaşam koşullarında ailelerini geçindiremediklerine işaret etti. Herhangi bir güvenceleri olmadığını kaydeden Abakan, yakıt, özel sigorta gibi pek çok masraflarının kendi maaşlarından düşüldüğünü söyledi.

Abakan, ellerine geçen maaşın enflasyonla çoktan eridiğini vurgulayarak, bütün kuryeleri ve halkı kendilerine destek olmaya çağırdı. Abakan, en temel haklarını kullandıklarını belirterek, hiç kimsenin hakkını aramaktan korkmaması gerektiğini söyledi. "Yemeksepeti bize haklarımızı verene kadar kimse Yemeksepeti'nden sipariş vermesin" diyen Abakan, herkesi dayanışmaya beklediklerini kaydetti. Abakan, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, "Birlik ve beraberlikle kazanacağız" dedi.

'KENDİ CEPLERİNİZİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ KADAR İŞÇİYİ DE DÜŞÜNÜN'
Bir başka Yemeksepeti işçisi Tanju Karakoç, öncelikli taleplerinin 5 bin 500 lira net maaş, yan haklar ve sendikal haklar olduğunu vurguladı. Karakoç, Yemeksepeti'nde sendikalaşmanın önüne geçmek için iş kollarının taşımacılıktan lojistiğe geçirildiğini aktardı. "Her türlü zorluk içerisinde çok tehlikeli bir iş yapıyoruz. Bize reva görülen maaş ise 4 bin 250 lira. Motorcuların hak ettiği para bu değil" dedi ve birçok meslektaşının geçirdiği iş kazaları ve iş cinayetlerine dikkat çekti. Pek çok farklı motokurye grubundan arkadaşlarının bu direnişte olduğunu belirten Karakoç, haklarını savunmaya devam edeceklerini ve direnişi sürdüreceklerini ifade etti.

Karakoç, bütün halkın ve işçilerin desteğini beklediklerini söyleyerek, şimdi bu haksızlığa ses çıkarılmazsa yarın sıranın başkalarına geleceğini vurguladı. Trendyol'un öncülüğünde başlayan direnişi kendilerinin devam ettirdiğini dile getiren Karakoç, kendilerinden sonra da direniş göstereceklerin olacağını belirtti. Karakoç, işçilerin ancak direnerek hakkını elde edebileceğine işaret ederek, "Bu düzen sömürüdür. Sana kepçeyle bana çay kaşığıyla, böyle olacak iş değil. Kendi ceplerinizi düşündüğünüz kadar biraz da işçinin hakkını düşünün, işçiyi düşünün" dedi.

'PERFORMANS BASKISI ÇOK FAZLA'
Yemeksepeti kuryesi Soner Demirer, ücretlerine yapılan zamların yetersizliğine karşı bir araya geldiklerini ifade ederek, yapılan zamla bile asgari ücretin altında çalışmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Demirer, Yemeksepeti'nde esnaf kurye değil motokurye olarak çalışanlara da esnaf kuryeliğin dayatıldığını belirtti ve esnaf kuryeliğin güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekti. Demirer, patronların sürekli performans baskısı yaptığını vurguladı ve geçen sene iki kez iş kazası geçirip bacakları kırıldığı halde patronlar tarafından hızlı çalışmaya zorlandığını anlattı. Bütün zorlu çalışma koşullarının ve sefalet ücretinin üzerine yaşadıkları mobbinge de işaret eden Demirer, insanca muamele görmediklerini söyledi. Demirer, herkesin desteğini beklediklerini ifade ederek, "Bize destek veren herkesi buraya bekliyoruz. Birlikten kuvvet doğar, gelin gücümüze güç katalım" dedi.