24 Eylül 2024 Salı

Yemeksepeti kuryeleri kazanana kadar mücadele edecek

Yemeksepeti kuryeleri eylemlerinin 4'üncü gününde İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Kütahya, Mersin, Denizli ve Bolu'da kontak kapattı, siparişlere gitmedi. Kurye işçileri, pek çok kent merkezinde eylem yaparak haklarını alana kadar direnmeye devam edeceklerini haykırdı.

Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok kentte eylemlerini sürdürüyor. Kurye işçileri, kent meydanlarında ve Yemeksepeti depoları önünde bir araya gelerek mobbing, baskı, tehdit, ağır çalışma koşullarına ve mahkum edildikleri sefalet zammına karşı haklarını alıncaya dek mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Kütahya, Mersin, Denizli ve Bolu'da kontak kapatan kurye işçileri, siparişlere gitmedi.

ANKARA
Ankara Ulus Meydanı'nda bir araya gelen kuryeler kontak kapatarak eylemlerini sürdürdü. İşçiler adına konuşan Ferhat Uyar, pandemi döneminde kendilerine mobbing uygulandığını kaydederek, "Günde 50-60 paket sistemi uygulandı. Bize gelip 'esnaf kurye sistemine geçeceksiniz, onlar daha iyi paket atıyor, daha uygun' dendi. Bekledik zam olsun istedik, bize zam yapmadılar. Depo personeline yüzde 40 zam yapıldı ama bize yapılmadı" dedi. Uyar, diğer kentlerdeki eylemcilerle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi ve haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Motosikletli Kuryeler Konfederasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz, Yemeksepeti kuryelerinin yalnız olmadığını belirterek, "Kurye kardeşlerimize işveren tarafından tehdit mektupları gönderiliyor. Kuryeler işleri ile tehdit ediliyor. Arkadaşlarımız bu düşük ücretlere mahkum ediliyor. Gerekirse biz de İstanbul'a gideceğiz ve şirket yöneticileri ile görüşeceğiz. Bu ücretleri kabul etmiyoruz" dedi.

Yavuz ayrıca kuryelerin çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İZMİR
İzmir Bornova'da Yemeksepeti deposu önünde buluşan kuryeler, eylemlerinin 4'üncü gününde hakları için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Eyleme, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi. Depo önünde konuşma yapan işçiler haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Ülkenin birçok yerinde direnen işçilere selam gönderen kuryeler, sefalet zammını kabul etmediklerini dile getirerek, insanca yaşanacak bir ücret, yan haklar ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini yükseltti.

"Birleşen işçiler asla yenilmez", "Direne direne kazanacağız", "Sipariş verme işçiye sahip çık" ve "Kontak kapat ekmeğine sahip çık" sloganlarını atan Yemeksepeti Banabi çalışanları davul zurna eşliğinde eylemlerini sürdürdü.

İşçiler ardından motorlarıyla konvoy halinde Çamdibi ardından da Buca deposuna geçti. Bu depolarda da açıklama yapan işçiler, tüm kuryelere eyleme katılım çağrısı yaptı.

MERSİN 
Mersin'de de Yemeksepeti kuryeleri düşük zamma karşı şirketin Yenişehir Şubesi önünde bir araya geldi. Burada işçiler adına konuşan Murat Teker, emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi, "Üst üste yapılan zamlarla patronlar ceplerini doldururken, emeğin sahibi bizler için verilen sözler tutulmadı. 1 Ocak tarihine dek tutulacak dedikleri sözleri önce 31 Ocak'a ertelediler, sonrasında ise adım dahi atmadılar. Daha iyi çalışma şartları talebimizi sürekli görmezden geldiler. Bizleri kandırmaya, emeğimizi çalmaya, sefalet zamlarıyla oyalamaya çalışanlara karşı bugün bu meydandan sesimizi yükseltiyoruz; hakkımız olanı istiyor ve alana kadar da vazgeçmiyoruz. Her yerde her alanda birbirimizden güç alıyoruz" dedi.

Teker, taleplerini şu şekilde sıraladı:
" Minimum 5 bin 500 TL maaş,
Prim ve yan haklarımızda herhangi bir kesinti olmaması,
Mobbing uygulanmaması,
Sendikal haklarımızın tanınması,
 Hiçbir işçinin işten çıkarılmaması."

Teker son olarak, "Tüm taleplerimiz yerine getirilene dek kapattığımız kontaklar kapalı kalmaya devam edecek. Haklarımızdan, emeğimizden vazgeçmiyoruz" dedi.