6 Ekim 2024 Pazar

Yener: Doğalgaz zammı yeni zamların gerekçesi yapılacak

BOTAŞ, büyük sanayi kuruluşları ve elektrik santrallarına satılan doğalgaz fiyatlarına yüzde 15 zam yaptı. Zamma tepki gösteren TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, sanayi kuruluşlarının maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle ürettikleri ürünlere zam yapacaklarını belirtti.

BOTAŞ, büyük sanayi kuruluşları ve elektrik santrallarına satılan doğalgaz fiyatlarına yüzde 15 zam yaptı. BOTAŞ 8 ay içinde doğalgaz satış fiyatlarını konutlar ve küçük sanayi için yüzde 17.8, büyük sanayi için yüzde 45, elektrik üretim santralları için yüzde 67.5 oranında arttırdı.

Dün açıklanan zamma tepki gösteren TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, sanayi kuruluşlarının maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle ürettikleri ürünlere zam yapacaklarını belirtti.

2019 yılı Ocak ayı ile 2021 yılı Eylül döneminde BOTAŞ'ın konutta yüzde 67.2 oranında zam yaptığını hatırlatan Yener, "2020'de üretilen elektrik içinde doğalgaz yakıtlı santralların payı yüzde 23 iken, bu yılın ilk yedi ayında bu pay yüzde 30'a yükselmiştir. Santralların doğalgaz alım fiyatlarındaki artışlar, üretim maliyetlerine doğrudan yansıyacaktır. Bu durum, Ekim ayında elektrik fiyatlarına yapılacağı söylenen yüksek oranda zammın da gerekçesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Sermaye ve iktidar tarafından işsizlik, açlık ve yoksulluğa mahkum emekçi halkla ilgili çeşitli önerilerde bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, şu önerilerde bulundu:
"■ Gelirleri, yaşamlarını insanca sürdürmelerine olanak vermeyen düşük gelirli yurttaşların, işsizlerin, salgınla yoğunlaşan ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalanların, işyerlerini kapatmak zorunda kalanların, orman yangını, su baskını vb. afetlerden mağdur olanların, kent ve kır yoksularının; elektrik, doğalgaz, su, iletişim faturaları kamu tarafından karşılanmalıdır.
■ Elektrik, doğalgaz, su, iletişim faturalarındaki tüm vergiler kaldırılmalı, konut aboneleri için KDV oranı yüzde 1'e indirilmelidir.
■ Enerji üretimi, iletimi, dağıtımı kamusal bir hizmettir ve toplum yararı doğrultusunda kamu kuruluşları eliyle temin edilmelidir.
■ Henüz yalnız yüzde üçünü değerlendirdiğimiz güneşe dayalı, dörtte birini kullandığımız karasal rüzgara dayalı ve tamamen atıl durumdaki deniz üstü rüzgara dayalı elektrik üretim potansiyelini, yerli mühendislik, taahhüt ve imalat imkanlarıyla hızla değerlendirerek elektrik üretiminde fosil yakıtların ve dışa bağımlılığın payı düşürülmelidir."