5 Ekim 2024 Cumartesi

'Yıldırım Demir tahliye edilsin'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsak Yıldırım Demir'in Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesini ve bir an önce tahliye edilerek sağlıklı koşullarda tedavi edilmesinin sağlanmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 374'üncü haftası açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde gerçekleştirdi. Açıklamada Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen Yıldırım Demir'in tahliyesi istendi.

İHD Ankara Şubesi yöneticilerinden İhsan Seylan yaptığı açıklamada, Demir'in sağlık sorunlarına değindi.

Yaşamını hapishanede tek başına devam ettiremeyecek 604'ü ağır 1605 hasta tutsak olduğunu hatırlatan Seylan, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki hasta tutsak, Yıldırım Demir'in sağ gözünün yüzde 95 görmediğini, sol gözünün merceğindeki kirlenmenin lazerle temizlenmesi gerektiği halde tedavisinin yapılmadığını söyledi.

Demir'in kalp, mide, bağırsak, hemoroid, boyun fıtığı, sinüzit, kronik baş ağrıları ve uyku apnesi gibi rahatsızlıkları olduğunun bilgisini veren Seylan, hastalıklarının tedavi edilmeyerek, geçici ilaçlar verilerek hapishaneye gönderildiğini söyledi.

Seylan, 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesi tarafından yüzde 41 engelli raporu verilen Demir'in İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildiğini, fakat "hapishanede kalabilir" raporu verilerek tahliyesinin engellendiğini kaydetti.

"Yıldırım Demir'in gittikçe ağırlaşan hastalıkları için tetkik ve tedavileri eksiksiz olarak yapılmalı, randevularına götürülmelidir" çağrısında bulunan Seylan, hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek düzeyde hastalıkları için de Adli Tıp Kurumuna tekrar sevk edilmesi gerektiğini kaydetti.

Seylan, Yıldırım Demir'in sağlıklı koşullarda tedavi edilmesi için tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı, "Cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların salgından korunmasını, ayrıca tüm ağır hasta mahpuslar için, bir an önce kapsamlı bir çalışma yapılarak, eşitlik ilkesi gözetilerek tahliyelerinin gerçekleştirilmesini de talep ediyoruz" diye konuştu.