6 Ekim 2024 Pazar

Yüksekdağ'a verilen 1,5 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamalar nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla verilen 1 yıl 6 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2015 yılında Deutsche Welle'ye verdiği röportajdaki ifadeleri nedeniyle verilen 1 yıl 6 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Haziran 2017'de Yüksekdağ'a "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti. Yüksekdağ'ın avukatları kararı İstinaf'a taşıdı. Dosyayı görüşen İstinaf kararı onadı.

Yüksekdağ'ın avukatları 1 yıl 6 aylık hapis cezasının bozulması için dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Yüksekdağ'ın itirazını yerinde görerek verilen cezayı bozarak dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

YÜKSEKDAĞ NE DEMİŞTİ?
Yüksekdağ, Ağustos 2015'te Almanya'nın Köln kentinde Türkiye'nin Güney Kürdistan'a düzenlediği işgal saldırısının protesto edildiği yürüyüşe katıldıktan sonra Deutsche Welle'ye verdiği röportajda, "Kürt kökenli politikacılar tarafından kurulan HDP'nin PKK ile bağı olduğu söyleniyor. Buna ne dersiniz?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Bizim HDP olarak PKK ile bağımız yok. Bunu ispat etmek zorunda olmak, bize göre çok saçma. Biz parlamento seçimlerinde yüzde 13 oy aldık. İki aylık seçim kampanya sürecinde 7 HDP'li öldürüldü. Şu ana kadar failler yargı önüne çıkartılamadı. Öldürülen kişiler ellerine silah alarak PKK ile birlikte savaşmış kişiler değildi. PKK bir halk özgürlük hareketidir. Aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüttür. Bizler PKK'nin bu hedeflere ulaşma konusunda başvurduğu yöntemleri onaylamıyoruz. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki uyguladığı program terör değildir."