24 Eylül 2024 Salı

Yunanistan'da öğretmenler greve çıktı

Yunanistan'da öğretmen sendikaları, hükümetin "performans değerlendirmesi" uygulamasına karşı greve çıktı. Hükümetin grevi "yasa dışı" ilan etmesine rağmen öğretmenler mücadelede kararlı.

Yunanistan'da öğretmenleri temsil eden sendikalar, hükümetin "performans değerlendirmesi" kararına karşı bugün greve çıktı. Sağcı Yeni Demokrasi (ND) hükümetinin grevi "yasa dışı" ilan etmesine rağmen iş bırakan binlerce eğitimci, birçok kentte de yürüyüşler düzenlendi. Eylemler devam ediyor.

Miçotakis hükümeti kamu okullarını ve buralarda çalışan öğretmenleri "değerlendirme" sürecine alacağı ve bu değerlendirmenin sonuçlarına göre okulların sınıflandırılacağını belirtiyor. Bakanlık, okullara değerlendirmenin nasıl yapılacağına dair bir de kılavuz göndermiş. Öğretmen sendikaları ise kararı, hükümetin kamu eğitimini ortadan kaldırma planının bir parçası olarak nitelendiriyor.

Kathimerini gazetesinin haberine göre, İlkokul Öğretmenleri Federasyonu (DOE), Ortaokul Öğretmenler Birliği (OLME) yerel saatle 11.30'da toplanarak Meclise doğru yürüyüşe geçti.

Sendikalar, bakanlığı eğitimcilerle diyaloğu reddetmekle de suçluyor. Eğitim Bakanlığı, grevi engellemek için mahkemeye başvurmuştu. Ancak engelleme girişimleri eğitimcilerin greve çıkmasına engel olamadı. WTFU'nun internet sitesinde yayımladığı habere göre sendikalı öğretmenlerin yüzde 95'i grev oylamasında "Evet" dedi.

İlkokul Öğretmenleri Federasyonu, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, zorunlu değerlendirme politikasını "pedagoji karşıtı" olmakla suçlamış ve bunun "devlet okulları üzerinde feci bir etkisi" olacağını vurgulamıştı.

Eğitim Bakanlığı ise, öğretmenlerin değerlendirmesinin cezalandırıcı sonucu olmayacağını ve "düşük performans gösteren" öğretmenlerin görevden alınmayacağını, ancak "becerilerini geliştirmek için" seminerlere katılacaklarını söylüyor.

Yunanistan'da 1982 yılında sosyalist PASOK'un iktidarda olduğu dönemde öğretmenlere yönelik performans değerlendirmesi uygulaması sona erdirilmişti.