5 Ekim 2024 Cumartesi

Yüzde 76 engelli hasta tutsak Meclis gündeminde

Yüzde 76 engelli hasta tutsak gazeteci Devrim Ayık'ın sağlık hakkının engellenmesini HDP Van Milletvekili Temel, Meclis gündemine taşıdı. 

Hapishanelerde tutsaklara yönelik işkence artarak sürüyor. Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde bulunan yüzde 76 engelli hasta tutuklu gazeteci Devrim Ayık hasta tutaklardan sadece birisidir.

Crohn hastası (bağırsak yüzeyinin iltihaplanması) olan ve iki kez bu nedenle ameliyat olan Ayık, sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde bir gözünü kaybetmiş, diğer gözü ise 30 derece miyop olduğu teşhisi konulmuştur. Hastalıkları nedeniyle 2 kere tahliye edilip tekrar tutuklanan Ayık'ın tedavisinin gecikmesinden kaynaklı yeni sağlık sorunları ortaya çıktı.

Kolonoskopi sırasında sırtında yeni yaralara rastlayan doktor, Ayık'ı acilen cildiyeye sevk
etti. Cildiye doktoru acilen ameliyat edilmesi gerektiğini, aksi takdirde yaraların kansere dönüşeceğini belirtti. Devrim Ayık'ın avukatı müvekkilinin haftada 3-4 kere hastaneye götürülmesi gerekirken 10-15 günde bir hastaneye götürüldüğünü belirtmektedir. Ailesin beyanlarına göre Ayık'ın Gastroenterolojiye bölümünde tedavi edilmesi gerekirken Genel Cerrahi bölümünden randevu alınmakta, bu durum da Ayık'ın tedavisinin engellendiğine dair şüpheleri artırmakta.

Duyma ile ilgili de sorunların olduğu Ayık'ın en temel hak ve özgürlüklerden olan yaşama hakkının sağlanması için tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizen HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Temel, şu soruları yöneltti: 
"Eskişehir H Tipi Cezaevi'nde bulunan % 76 engelli hasta tutuklu gazeteci Devrim Ayık'a dair Bakanlığınızda hangi bilgiler mevcuttur?
Devrim Ayık haftada 3-4 kere hastaneye gitmesi gerekirken 10-15 günde bir hastaneye götürülmesinin gerekçesi nedir? Devrim Ayık'ın tedavisi engellenmekte midir?
Yüzde 76 engelli olan bir hasta tutuklunun tahliye edilmesi önündeki engel nedir?
Devrim Ayık'ın yaşam hakkının korunması amacıyla hükmün geriye bırakılması veya diğer adli kontrol hükümleri için Bakanlığın bir girişimi olacak mıdır?
Devrim Ayık ne zaman tahliye edilecektir?
Türkiye cezaevlerinde hasta olduğu sağlık raporlarla ortaya konulmuş kaç mahkûm
bulunmaktadır?"