4 Ekim 2024 Cuma

'Yüzde 94 engelli hasta tutsak Emin Güler neden serbest bırakılmıyor'

Yüzde 94 engelli, hasta tutsak Emin Güler'in tek başına ihtiyaçlarını giderememesine rağmen tedavisi engellendiği gibi, 7 Ekim'de koğuşlara yönelik baskında gardiyanların işkencesine maruz kaldı. HDP Milletvekili Dersim Dağ, Bakan Gül'ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Emin Güler'in durumuna dikkat çekti. 

Hapishanelerde sistematik işkence, darp, infaz erteleme, tedavi engelleme gibi uygulamalar, son yıllardır artarak sürüyor. İnsan Hakları Derneği'ne göre, Türkiye'deki hapishanelerde 604'ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta tutsak ve hükümlü bulunuyor. Tutuklular Adli Tıp Raporu'na rağmen serbest bırakılmadığı gibi tedavileri de engelleniyor.

Bu hasta tutsaklardan biri de Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde kalan, yüzde 94 engelli raporu bulunan Emin Güler. El ve ayakları tutmayan Güler, tek başına ihtiyaçlarını gideremiyor. Demokratik kitle örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen serbest bırakılmayan Güler, 7 Ekim'de koğuşlara Robocop giyimli 80 gardiyan tarafından yapılan baskında birçok tutuklu gibi şiddete ve işkenceye maruz bırakıldı. Tutuklanmadan önce fizik tedavisi gören Güler'in tutuklandıktan sonra cezaevi yönetimi tarafından tedavisi engelleniyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Dağ, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e derhal yanıtlaması için verdiği soru önergesinde hasta tutsak Emin Güler'in durumuna dikkat çekti. 

Dağ, şu soruları yöneltti: 
🔹 "Yüzde 94 engelli raporu olmasına rağmen Emin Güler'in tahliye edilmemesinin önündeki hukuki engeller nelerdir?
🔹 Bakanlığınız Emin Güler hakkında bir araştırma yapmış mıdır? Güler'in tedavisini daha sağlıklı şartlarda yapması için tahliye etmeyi planlıyor musunuz?
🔹 Son yıllarda onlarca hasta tutuklu hayatını kaybetti. Hasta tutukluların serbest bırakılmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
🔹 Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutukluların cezaevi yönetimi ve gardiyanlar tarafından şiddete, darbe, işkenceye maruz kalması, bakanlığınız tarafından denetlenmiş midir? Hakkında soruşturma açılmış personel var mıdır? Varsa ne gibi cezalar verilmiştir?
🔹 Sivil toplum örgütleri ve insan hakları derneklerinin kamuoyuna açıkladığı tespit ve verilerden bakanlığınız haberdar mıdır? Cezaevlerinde bin 605 hasta tutuklunun bulunduğu doğru mudur? Doğruysa, serbest bırakılmamalarının önündeki engeller nelerdir?"