24 Eylül 2024 Salı

'Zamlar geri alınsın, enerji şirketleri kamulaştırılsın'

Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube Gazi mahallesinde eylem yaparak yapılan zamların geri alınmasını ve enerji şirketlerinin kamulaştırılmasını istedi. Eylemde, dışa bağımlılık ve özelleştirmenin en fazla enerji sektöründe olduğu belirtilerek, iktidarın sermaye yanlısı politikalarının bedelini halkın ödediğine dikkat çekildi.

Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube, Gazi mahallesindeki Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi önünde, artan hayat pahalılığına ve enerji alanında yapılan zamlara karşı sesini yükseltti. "Zamlar geri alınsın, enerji şirketleri kamulaştırılsın, herkese insanca yaşayacak ücret" pankartının açıldığı eylemde, "Sermayeye değil, emekçiye bütçe", "Gelirde adalet, vergide adalet", "Zamlara, pahalılığa son", "Savaşa değil, eğitime bütçe" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, zamların her geçen gün arttığını ve göstermelik ücret artışlarının emekçinin cebine girmeden eridiğini belirtti. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğuna dikkat çeken Yıldırım, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışlarının ise her türlü alana yansıdığını kaydetti. "Milyonlar artan gıda fiyatları yüzünden yeterince beslenemediği gibi sert geçen kış koşullarında yeterince ısınamadığı halde neredeyse kira giderlerine ulaşan elektrik ve doğalgaz faturaları ile baş etmeye çalışmaktadır" diyen Yıldırım, özellikle son yirmi yıldır özelleştirme politikalarıyla halkın değil bir avuç mutlu azınlığın çıkarlarının temel alındığını dile getirdi. Yıldırım, dışa bağımlılığın ve özelleştirmenin en derin enerji sektöründe yaşandığına işaret ederek, "Özelleştirmeler, bir avuç patron ve onların iktidardaki temsilcileri tarafından halkın kaynaklarına, halkın geleceğine açılmış savaştır" ifadelerini kullandı.

Siyasal iktidarın sermaye yanlısı ve emek düşmanı politikalarının sonucunu yoksul emekçi sınıfların ödediğini kaydeden Yıldırım, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Tüm tüketim maddelerine gelen zamların geri alınması.
🔹 Tüm enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması.
🔹 Ulaşım, su gibi temel kamu hizmetleri üzerindeki ağır maliyetleri oluşturan elektrik ve akaryakıttan, ÖTV ve KDV'nin sıfırlanması.
🔹 Temel tüketim maddelerindeki KDV'nin tamamen kaldırılması.
🔹 Eğitim emekçileri arasındaki TİS'in yenilenerek gerçek enflasyon oranında enflasyon farklarının 3 ayda bir maaşlara yansıtılması."

Sadece ekonomik hakları için değil, üretenlerin yöneten olduğu, eşit, özgür, demokratik bir ülke için mücadele ettiklerini vurgulayan Yıldırım, halkı da bu mücadeleye omuz vermeye davet etti.

'SAVAŞLARA KARŞI BARIŞI SAVUNACAĞIZ'
Yıldırım, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği işgal saldırısının ise emperyalist güçler arasındaki bir çatışma olduğunu belirtti ve kaybedenin bölgedeki emekçi halklar olduğunu dile getirdi. "Savaşın yarattığı yıkım ve insanlık trajedisi, barış talebinin ne kadar yakıcı ve güncel olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bölgede ve dünyada barışın yolu emperyalist saldırganlık, savaş ve işgal politikalarına karşı dünya emekçilerinin birleşik barış mücadelesinden geçmektedir" diyen Yıldırım, Eğitim Sen olarak koşulsuz şartsız dünyanın her yerinde savaşlara karşı barışı savunacaklarını söyledi.