3 Ekim 2024 Perşembe

'Zamlar geri çekilsin, özelleştirilen kurumlar kamulaştırılsın'

Zamlara karşı Malatya halkı sokağa çıktı, elektrik ve doğalgaza, temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri çekilmesini istedi. İktidarın tarım politikalarının da eleştirildiği açıklamada, özelleştirmelere son verilmesi, zamların geri çekilmesi, işçi ve emekçilere, emeklilere ek zam yapılması talebi dile getirildi.

Halkın zamlara tepki yayılıyor. Malatya'da eylem yapan Emek ve Demokrasi Platformu, zamların geri çekilmesini istedi.

Soykan Parkı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi, hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluğa isyan etti.

HDP üye ve yöneticilerinin kitlesel olarak katıldığı eylemde Tüm Köy-Sen üyeleri de, "Kayısı ağaçları gübresiz, ilaçsız kaldı", "Geçinemiyoruz, aç kaldık", "Çiftçi borçlu tarla boş" yazılı dövizlerle yer aldı.

"Zamlar derhal geri çekilsin, geçinemiyoruz. Özelleştirilen tüm kurumlar kamulaştırılsın" yazılı pankartın taşındığı eylemde Malatya Emek ve Demokrasi Platformu adına Emel Karakuş açıklama yaptı.

Vergi ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken Karakuş, akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamların ardından gelen yüksek faturaları halkın ödeyemediğine işaret eden Karakuş, asgari ücrete yapılan sözde tarihi zammın emekçilerin eline geçmeden açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekti.

Tarım emekçilerinin yaşadığı sorunlara da değinen Karakuş, "Özelleştirmelerin öne çıkarıldığı, tarım girdilerinin yüksek tutulduğu politikalar sonucu, üretici ekim yapamıyor, ektiği kısma eksik gübre atarak verim alamıyor, dolardaki yüksek kur nedeniyle tarım girdilerinde dışa bağımlı olmamızdan kaynaklı; mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatları her gün artmaya devam ediyor. Mazot fiyatı 6 TL'den 15,50 TL'ye, gübrenin tonu 1.800 TL'den 17 bin 000 TL'ye, tarımsal ilaçların tonunun 250 TL'den 850 TL'ye çıktığı süreçte tarım sürdürülemez, üretim yapılamaz" diye konuştu.

Yapılan fahiş zamlara işaret eden Karakuş, "Ülke yangın yeriyken siyasi iktidar kutuplaştırma, gündem değiştirme özetle yalanla dolanla iktidarını sürdürmeye çalışıyor" dedi.

Özel şirketlerin gerekli alt yapı yatırımları yapmaması sonucu Isparta'da günlerce elektrik kesintisi yaşanarak halkın karanlık ve soğuğa mahkum edildiğini hatırlatan Karakuş, özelleştirme politikalarını eleştirdi. Karakuş şunları söyledi: "Isınmadan, sağlığa, beslenmeden iletişim vb. kadar akla gelebilecek tüm insani ihtiyaçların temel güvencesi olan kamu varlıklarını bir miras yedi havasında elden çıkaran, kamusal hizmetleri özelleştiren, kamu üretim santrallerini ve dağıtım şirketlerini özel şirketlere devreden iktidar, yılbaşından yaptığı yüksek oranlı zamlarla, özel elektrik ve dağıtım şirketlerinin kazançlarını katlamalarını da sağlamıştır."

TÜİK'in gerçek dışı enflasyon rakamları açıkladığını vurgulayan Karakuş, İstanbul Ticaret Odası'nın yıllık enflasyonu yüzde 50,9, TÜİK'in yüzde 48,69, ENAG'ın ise yüzde 114,87 olarak açıkladığını hatırlattı. Karakuş, "Bu rakamların hangisinin doğru olduğunu yurttaşlarımız pazarda, çarşıda, yaşayarak görmektedir" diyerek, TÜİK'in enflasyon rakamlarını maniple ettiğini söyledi.

Gerçeği yansıtmayan TÜİK verilerine göre dahi, ilk aydan enflasyon farkı oluşan kamu emekçileri ve emeklilere ek zam yapılması gerektiğini söyleyen Karakuş, ocak ayı itibariyle elektrik, doğalgaz ve temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri çekilmesini istedi.